Antena Meniu Search
x

Ce lucruri utile trebuie să știi dacă îți deschizi un magazin

O afacere la început de drum prezintă mai multe riscuri, dar dacă ți-ai dorit mereu să faci accesul la diferite produse mai accesibil pentru oameni, deschiderea unui magazin este cea mai potrivită afacere.

de Redactia Observator

la 10.10.2019, 12:08

O afacere la început de drum prezintă mai multe riscuri, dar dacă ți-ai dorit mereu să faci accesul la diferite produse mai accesibil pentru oameni, deschiderea unui magazin este cea mai potrivită afacere.

Un plan de afaceri riguros și deciziile bune vor fi factori decisivi, mai ales pentru că trebuie să stabilești din timp ce profil vrei să aibă magazinul și cărui public te adresezi. Fie că e vorba de un magazin cu parfumuri de nișă, fie unul de cartier, trebuie să planifici fiecare pas pentru a nu da greș încă de la început.

Găsește un furnizor

Încă din perioada planificării viitoarei afaceri, trebuie să faci o analiză a pieței și să verifici câtă cerere există pentru serviciile și produsele pe care vrei să le oferi. Odată ce ai stabilit ce vor găsi oamenii în magazinul tău, e timpul să-ți îndrepți atenția spre furnizori. Trebuie să găsești cele mai bune prețuri, discounturi și un grad ridicat de profesionalism. Atât în cazul magazinelor care oferă produse de îngrijire personală și alimente, cât și în cazul celor care vând băuturi spirtoase precum Ballantines, experiența pe piață a furnizorului, plata și timpul de livrare vor influența bunul mers al afacerii tale. Orientează-te către furnizori care permit comenzile online și de unde poți cumpăra en-gros, mai ales dacă nu ai destul timp sa te ocupi fizic de aprovizionarea magazinului tău. Este important să afli cât mai multe despre cei mai buni furnizori înainte să dai startul efectiv afacerii tale, pentru că deciziile vor fi luate și în funcție de accesul pe care îl ai la cele mai bune produse.

Cumpără sau închiriază spațiul

După ce ai decis în ce zonă vrei să deschizi magazinul, nu îți rămâne decât să cumperi un spațiu sau să-l închiriezi. Închirierea este mai avantajoasă la început de drum, pentru că îți permite să faci schimbări în cazul în care afacerea nu funcționează. Dacă deschizi un magazin de alimente, trebuie să găsești un spațiu într-o zonă intens circulată sau pe lângă un complex rezidențial unde nu există alte magazine mai mari. Un loc avantajos pentru acest tip de magazin este la parterul unui bloc, unde mulți oameni vor alege să facă adesea cumpărături rapide. Este recomandat ca magazinul să devină un punct de referință pentru clienți prin produse care se găsesc mai greu în alte locații, sau prin cele de o calitate superioară. Produsele de patiserie și pâinea proaspătă pot crește popularitatea unui magazin alimentar. 

Ține deschis cât mai mult

Încearcă să organizezi programul magazinului tău în așa fel încât grupurile țintă să poată petrece cât mai mult timp în el. Dacă magazinul se închide prea devreme, vei pierde clienți importanți dintre adulții care se întorc de la muncă. Angajează oameni în două schimburi și unul care să lucreze și sâmbăta. În cazul unui magazin care se concentrează pe vânzarea de băuturi spirtoase, acesta poate fi deschis și non-stop, în special dacă este amplasat în zona de centru a unui oraș cu viață de noapte. În schimb, un magazin de parfumuri sau bijuterii nu are nevoie de un program prea lung, pentru că se adresează unor clienți care caută produse pentru ocazii speciale.

Nu impune reguli stricte în magazin

Dacă ai un magazin mic de haine sau de bijuterii, evită să pui semne prin care interzici atingerea produselor sau să le închizi în vitrine securizate, pentru că astfel de practici îi îndepărtează rapid pe clienți. Angajează mai mult personal care să fie la dispoziția clienților și să îi ajute să probeze și să aleagă cele mai potrivite piese. 

Dacă vinzi fructe și legume, dă-le oamenilor posibilitatea să și le aleagă și cântărească singuri. Pe lângă faptul că cei care cumpără vor avea senzația că dețin controlul a ceea ce pun în sacoșă, vei scurta și timpul de interacțiune cu vânzătorii, deci va exista o probabilitate mai mică de a se face coadă. 

Sfaturi pentru a face afacerea sa mearga

Asigură plata cu cardul

Majoritatea magazinelor oferă posibilitatea de a plăti cu cardul, pentru că tot mai mulți oameni renunță la bancnotele din portofel și preferă să plătească astfel, sau chiar cu telefonul sau ceasul smart. În special clienții mai tineri vor evita magazinul tău dacă nu au această posibilitate de plată la îndemână.

În funcție de magazinul pe care vrei să îl deschizi, trebuie să ai în vedere toți factorii care pot influența succesul sau eșecul afacerii tale. Câteva aspecte de bază, dar importante, vor face diferența atunci când pui la cale planul pe care îl vei urma. 

 

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Ce lucruri utile trebuie să știi dacă îți deschizi un magazin