Antena Meniu Search
x

Video Câştiguri record pentru 8 milioane de români cu Pilonul II. Ce pensie privată au acum, în medie, în conturi

Veşti excelente pentru cei 8 milioane de români care contribuie la Pilonul II. În 2023, au strâns mai mulţi bani în contul de pensie privată decât în anii precedenţi. Cele 7 fonduri au înregistrat un randament record, de aproape 18%.

Mihaela Călin
de Mihaela Călin

la 09.01.2024, 11:48

Vezi și

Cele 7 fonduri de pensii, la care contribuie 8 milioane de salariaţi, au avut cea mai bună performanţă din istorie. Randamentul mediu a fost de 17,9%, cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflaţiei. Asta înseamnă că românii au în conturi cu aproape 18 la sută mai mulţi bani decât au contribuit. Acest rezultat se datorează investiţiilor în titluri de stat şi avansului semnificativ al Bursei de Valori Bucureşti. 

Per total, însă, din 2008 şi până în prezent, Pilonul II a înregistrat un randament de aproape 8%, dublu faţă de inflaţia medie.

Câştiguri record pentru 8 milioane de români cu Pilonul II. Ce pensie privată au acum, în medie, în conturi

Pilonul II de pensii: 30% din banii românilor provin din investițiile fondurilor

Pe acelaşi subiect

Cei care au contribuit continuu au adunat in medie 33.000 de lei, iar in ultimii patru ani valoarea contului s-a dublat. Aproape 30% din această sumă reprezintă câştiguri din investiţiile pe care le-au făcut administratorii de fonduri. 

Pe lângă rezultatele foarte bune ale Pilonului II, din acest an contribuim cu un procent mai mare din venitul nostru brut. În loc de 3,75%, vom transfera 4,75%. Iar contribuţia medie lunară va creşte cu 80 de lei, de la 270 la 350 de lei.

Potrivit Asociaţiei pentru pensiile administrate privat, românii au peste 25 de miliarde de euro în conturile personale de Pilon II. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Câştiguri record pentru 8 milioane de români cu Pilonul II. Ce pensie privată au acum, în medie, în conturi