Antena Meniu Search
x

Video Ce rată lunară va plăti un român dacă ia un credit de nevoi personale de 10.000 de lei

Sunt români care au ajuns să se împrumute ca să facă modificări prin casă. Unii trebuie să îşi renoveze locuinţa şi nu au cu ce, alţii au credite personale ca să îşi schimbe maşina de spălat, de exemplu. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 17.10.2023, 15:16

Ce rată lunară va plăti un român dacă ia un credit de nevoi personale de 10.000 de lei
Ce rată lunară va plăti un român dacă ia un credit de nevoi personale de 10.000 de lei

Date recente arată că o treime dintre români ar solicita un credit de nevoi personale în următoarele luni. Dintre aceştia, 20% au nevoie de bani pentru a-şi renova locuinţa, 18% pentru o maşină, iar 12% pentru electrocasnice.

Suma medie de care românii ar avea nevoie este de 10.000 de lei. Dacă facem un calcul la o instituţie bancară şi dacă ar fi să împrumutăm această sumă pe 5 ani, am înapoia la bancă aproximativ 14.000 de lei, cu o dobândă fixă de 10,5 procente. Astfel, rata ajunge la 233 de lei pe lună. 

Exemplu de calcul: 

  • 10.000 lei - pe 5 ani
  • Dobândă fixă - 12,25% 
  • Rată - 233 lei/lună
  • 14.000 lei - înapoi la bancă  

Specialiştii spun că nici cardurile de cumpărături nu ar fi neapărat o variantă, pentru că dacă nu suntem capabili la un moment dat să plătim rata sau suntem neglijenţi, am putea plăti dobânzi chiar mai mari decât în cazul unui credit de nevoi personale. Totodată, întrebaţi dacă ar fi să nu mai poată să-şi plătească rata,  românii au spus că s-ar împrumuta de la rude, ar face un alt credit sau nu l-ar mai plăti deloc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Ce rată lunară va plăti un român dacă ia un credit de nevoi personale de 10.000 de lei