Antena Meniu Search
x

Ce trebuie să facă românii care depăşesc un consum de 300 de kWh după noile măsuri adoptate de Guvern

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a ținut o conferință de presă în care a vorbit despre modul în care consumatorii casnici vor fi afectați de noile modificări aduse la Ordonanța pe Energiei. Acesta a explicat faptul că cei care au depășit plafonul de 300 kWh au opțiunea de a trece la un funizor care practică un preț mai mic de 80 de bani pe kw-oră. În ceea ce privește OUG-ul modificat astăzi, acesta urmează să fie în vigoare până pe 31 martie 2025, cu precizarea că Guvernul va evalua constant situația. Ministrul a dat asigurări că "ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat, ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă".

de Redactia Observator

la 11.11.2022, 12:01

Virgil Popescu, ministrul energiei
Virgil Popescu a vorbit despre modificările aduse Ordonanței pe Energie. - Hepta

Ministrul Energiei a fost întrebat ce se întâmplă, până în ianuarie, când intră în vigoare noile prevederi pe energie, cu acei români care consumă lunar mai mult de 300 de kWh. Virgil Popescu a răspuns: "Eu aş aştepta modificările în Parlament dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119, au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de bani, mai puţin decât plâtesc cei care consumă până în 255 de kWh".

Despre noul preţ de 1,3 lei pentru cei care depăşesc 255 de kWh şi posibilitatea ca acest preţ să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie, Popescu a arătat că este o decizie care trebuie luată în Parlament, în grupurile din Parlament, în comisia de industrie.

Schema actuală nu a depăşit bugetul alocat

Ministrul a mai spus că toate costurile de la nivelul Ministerului Energiei arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depăşit bugetul estimat. "Vorbim în momentul de faţă de plăţi făcute de aproximativ 5 miliarde de lei, s-au vehiculat sume foarte mare şi vorbim de decontări în cursul lunii august", a mai spus ministrul.

"Să lăsăm Parlamentul să îşi spună punctul de vedere, pentru că ordonanţa 119 este în Parlament. Probabil de săptămâna viitoare vor începe discuţiile", a precizat Popescu. Despre perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că, potrivit textului ordonanţei, termenul este 31 martie 2025. "Aşa cum la fiecare ordonanţă am spus că vom face evaluări periodice, şi la această ordonanţă vom face evaluări periodice şi dacă va fi cazul, vom face ajustări, aşa cum am făcut pe tot parcursul anului 2022", a afirmat el.

Ministrul a mai afirmat că estimările pe piaţă, în momentul de faţă arată că "ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Ce trebuie să facă românii care depăşesc un consum de 300 de kWh după noile măsuri adoptate de Guvern