Centralele termice pe gaz ar putea fi interzise din 2025. Care sunt paşii-cheie pentru a salva planeta

De Cornel Preda.
Publicat: 19.05.2021, 14:29.
Actualizat: 19.05.2021, 14:29

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) spune că nicio centrală pe gaz nu ar mai trebui să fie vândută din 2025 dacă lumea îşi doreşte să atingă ţinta de emisii-zero până la jumătatea secolului.

O centrală de apartament pe gaz, pusă pe un perete pe care este o fereastră

Centralele termice pe gaz ar putea fi interzise din 2025 pentru ca planeta să atingă ţinta de zero-emisii

Shutterstock

Eliminarea centralelor pe gaz este unul dintre cei 400 de paşi propuşi de IEA într-un raport despre drumul către zero emisii. Vânzarea de maşini noi pe benzină sau motorină ar trebui să se încheie până în 2035. IEA atrage atenţia că de acum nu mai există loc pentru exploatări de cărbune, petrol sau gaze.

Raportul a fost văzut ca o contribuție importantă pentru COP26 – conferință a ONU pentru schimbările climatice – care va avea loc în acest an la Glasgow, când țările vor încerca să convină asupra măsurilor necesare pentru punerea în practică a Acordului climatic de la Paris, scrie BBC.com.

În acest context, abordarea modului în care lumea produce și consumă energie necesită cel mai mult efort. Sectorul energetic, conform IEA, este sursa a aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care cresc temperatura globală.

Cum ne vom încălzi casele

Modele proiectate astfel încât să treacă pe arderea de hidrogen ar putea fi o opţiune şi probabil vor costa un pic mai mult decât boilerele standard pe gaz, în jurul a 2000 de euro. Acest lucru va ajuta însă climatul pentru că hidrogenul din surse regenerabile arde fără emisii. Specialiştii spun însă că probabil doar 11% dintre locuinţe vor beneficia de această opţiune, disponibilitatea hidrogenului fiind limitată.

Aşa că majoritatea probabil vor fi încălzite cu pompe de căldură, care extrag aer cald din atmosferă sau pământ sau apă şi care funcţionează precum un frigider, dar în sens invers. Iar costurile s-ar situa în jur de 7.000 - 20.000 de euro. Acestea ar fi subvenţionate, scrie BBC, dar guvernele ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta proprietarii de case. În plus, pompele de căldură au nevoie de maximă izolare, care nu e mereu posibilă.

Cert este că marea provocare de a scăpa de încălzirea pe gaz o reprezintă costurile.

Pentru a ţine lumea în siguranţă, oamenii de ştiinţă spun că încălzirea globală trebuie să fie limitată la 1,5 grade Celsius până la finalul acestui secol. Pentru a ne apropia de această ţintă, emisiile de carbon trebuie să scadă până la jumătate până în 2030 şi să fie practic zero până în 2050.

Noul studiu al IEA trasează ceea ce ar trebui să fie un plan realist care să ajute la atingerea acestor ţinte, creând în acelaşi timp milioane de noi locuri de muncă şi aducând creştere economică.

În 2050 este prevăzută o economie globală la parametri dubli faţă de în prezent, cu încă 2 miliarde de oameni pe planetă, dar cu o scădere de 8 procente în ceea ce priveşte cererea de energie. Autorii studiului spun că planul lor reuşeşte acest lucru fără să se bazeze pe tehnologii care să înlăture carbonul din aer. Dar în mod crucial nu lasă loc pentru noi provizii de cărbune, petrol sau gaze.

Paşii-cheie pentru emisii-zero până în 2050

Totuşi, planul IEA va necesita investiţii majore şi o cooperare la nivel internaţional fără precedent. De asemenea va avea un impact direct asupra consumatorilor din întreaga lume.

IEA spune că pe lângă "înverzirea" sistemului de energie, va trebui să îl şi extindă pentru a oferi electricitate pentru cele 785 de milioane de persoane din lume care nu au acces în prezent. Pentru a face faţă acestei provocări, lumea va trebui să instaleze de patru ori mai multe soluţii de energie eoliană şi solară decât a făcut în 2020. Asta echivalează cu construirea unui parc masiv solar în fiecare zi pentru următorii nouă ani.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.