Economic

CFR semnează cu Comisia Europeană contracte de finanțare de aproape 700 de milioane de euro

Publicat pe 30.12.2015 la 17:52 Actualizat pe 30.12.2015 la 17:54

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a semnat contracte de finanțare cu Comisia Europeană (INEA - Innovation and Networks Executive Agency) pentru patru proiecte feroviare, în valoare totală de 689 milioane de euro, în cadrul Programului Connecting Europe Facility (CEF), informează CFR SA într-un comunicat.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a semnat contracte de finanțare cu Comisia Europeană (INEA - Innovation and Networks Executive Agency) pentru patru proiecte feroviare, în valoare totală de 689 milioane de euro, în cadrul Programului Connecting Europe Facility (CEF), informează CFR SA într-un comunicat.

Cofinanțarea națională va fi asigurată din bugetul de stat, în proporție de 15%.

"Accesarea fondurilor în cadrul mecanismului de finanțare CEF constituie o alternativă fezabilă de finanțare a proiectelor feroviare, care va conduce la îndeplinirea obiectivelor strategice ale României și implicit ale CFR, de finalizare a lucrărilor de modernizare pe coridoarele de transport feroviar aparținând rețelei TEN-T CORE din fonduri europene, în cadrul exercițiului financiar comunitar 2014-2020, cu beneficii importante pentru întreaga societate și impact direct în dezvoltarea infrastructurii feroviare', a declarat Marius Chiper, director general al CFR SA.

Cel mai important proiect aprobat și finanțat de Comisia Europeană în proporție de 85% este proiectul de modernizare a legăturii feroviare între Brașov și Sighișoara, secțiunea Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, care are o valoare de 677.739.059 milioane euro. Obiectivul principal al proiectului este promovarea mobilității sustenabile de-a lungul Coridorului Rin — Dunăre, prin creșterea vitezei de circulație a trenurilor, reducerea timpului de călătorie pentru trenurile de călători și de marfă, creșterea siguranței circulației prin introducerea sistemelor moderne de management al traficului și semnalizare, și, nu în ultimul rând, protejarea mediului în conformitate cu noile standarde de interoperabilitate și regulamente ale Uniunii Europene.

Un alt proiect cu un buget eligibil în proporție de 100%, în valoare de 1.073.945 euro, este proiectul care vizează îmbunătățirea capacității instituționale și de implementare a proiectelor în cadrul companiei, astfel încât să se asigure o calitate superioară, eficiență și transparență în gestionarea fondurilor UE în vederea pregătirii și implementării în termen a proiectelor de infrastructură feroviară din România, aferente rețelei TEN-T eligibile pentru finanțare prin instrumentele financiare puse la dispoziția statelor membre de către Comisia Europeană în perioada 2014-2020.

Potrivit comunicatului CFR, actualizarea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea liniei CF Craiova — Calafat este cel de-al 3-lea proiect cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 1.476.345,45 euro (85% FEN). Scopul proiectului constă în actualizarea documentației în conformitate cu Standardele Tehnice de Interoperabilitate (STI) și ținând cont și de previziunile cererii de trafic de călători și de marfă la nivel național și internațional, precum și lansarea imediată a procedurilor de licitație pentru proiectare și execuție lucrări.

Ultimul proiect cu finanțare aprobată este cel referitor la realizarea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea liniei cf Craiova — Drobeta Turnu Severin — Caransebeș, care va beneficia de o finanțare nerambursabilă în valoare de 8.432.425 euro (85% FEN). Scopul proiectului constă în întocmirea documentației Studiului de Fezabilitate pentru reabilitarea liniei de cale ferată Craiova — Drobeta Turnu Severin — Caransebeș la standardele impuse pentru coridoarele europene și lansarea imediată a procedurilor de licitație pentru proiectare și execuție lucrări pe această secțiune.

Programul Connecting Europe Facility (CEF) urmărește accelerarea investițiilor în domeniul rețelelor de transport, energie și telecomunicații transeuropene și mobilizarea finanțărilor publice sau private. De asemenea, CEF urmărește valorificarea sinergiilor dintre sectoarele de transport, telecomunicații și energie, sporind astfel eficacitatea intervențiilor UE și permițând optimizarea costurilor. Nu în ultimul rând, CEF stabilește defalcarea resurselor care urmează a fi puse la dispoziție în cadrul financiar multianual, pentru anii 2014 — 2020.

Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA — companie care administrează infrastructura feroviară publică — desfășoară o activitate de interes public și contribuie la libera circulație a persoanelor, mărfurilor și a bunurilor în interiorul țării și peste graniță, în condiții ecologice, eficiente și de siguranță.

Sursa: agerpres.ro

În articolul

CFR semnează cu Comisia Europeană contracte de finanțare de aproape 700 de milioane de euro

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Horoscopul banilor. Zodiile care vor avea câștiguri uriașe în luna noimebrie 2020pe a1.ro
Daniela Crudu, după traumatism cranio-facial şi fractură minimă de piramidă nazală. Cum arată vedeta acumpe a1.ro
Jurații au râs cu lacrimi când a apărut Gina Felea în platoul „Chefi la cuțite”! „Nu te aud, Scărlă”pe a1.ro
Mama Alexandrei Macesanu, anunt socant: „Mulţumesc statului român că ne-a găsit copilul şi ne şipe spynews.ro
Este sigur să mergem la medicul stomatolog? Ce recomandă doctorii pe perioada pandemieipe spynews.ro
FOTO | Colegă cu Monica Columbeanu la prezentările de modă, viitoarea soție a lui Răzvan Burleanu este o o frumusețe răpitoare. Cei doi și-au amânat nunta din cauza pandemieipe antenasport.ro
Fiica cea mare a lui Cristi Borcea este de o frumuseţe răpitoare. Postarea cu care şi-a uimit faniipe antenasport.ro
Sacrificiul | Sezonul 2pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Medic din Botoșani filmat când țipă la o bătrână bolnavă la Urgențe: "Lăsați-o să moară! E o mincinoasă"pe antena3.ro
Boala cu simptome înşelătoare care le poate lăsa pe femei fără copii. Ce trebui să faci când ai aceste semnepe antena3.ro
Top 10 masini care au fost construite ca niste tancuri. Toate service-urile ar da faliment daca romanii ar incepe sa le cumpere in loc de BMW, Audi sau Mercedes-Benzpe cars.ro
Criza lovește Guvernul cu măriri de salarii și angajări masivepe jurnalul.ro
Soluția franțuzească pentru măștile textile anti-COVIDpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Tehnologie • ieri la 23:59

Facebook Dating, disponibil gratuit și în România

 • Facebook Dating trebuie să fie activat separat, prin crearea unui cont special
 • Facebook Dating a fost lansat anul trecut în SUA
Sanatate • ieri la 23:58

Testele pentru vaccinul anti-COVID continuă. Voluntarul brazilian care a murit ar fi primit o substanță placebo

 • La nivel mondial sunt dezvoltate 198 de vaccinuri, iar 44 dintre ele au ajuns în teste clinice
 • Chinezii anunţă că vor produce 1 miliard de doze de vaccin în 2021
Extern • ieri la 23:40

Studenția în Anglia, misiune imposibilă pentru români. Declarații exclusive ale ambasadorului Marii Britanii la București

 • Taxele de studiu în Anglia pot ajunge și la 25.00 de lire pe an
 • Tinerii români vor avea nevoie şi de viză de studiu
Eveniment • ieri la 23:26

Cutremur în România, joi seară. Seismul s-a petrecut la adâncimea de 140 km

 • Cutremurul s-a produs la 140 km adâncime
Economic • ieri la 23:12

Pâinea s-ar putea scumpi, după ce România a trecut printr-o secetă dezastruoasă

 • Culturile de grâu, orz sau porumb au fost parjolite de seceta cruntă
 • Fermierii au început să-şi vândă utilajele sau chiar loturi întregi de pământ
Extern • ieri la 23:11

Noi restricții în Grecia, începând de sâmbătă. Carantină în Atena și în zonele afectate de pandemie

 • Cele mai afectate regiuni ale Greciei sunt Kozani şi Kastoria, situate în nordul ţării, urmate de Attica, unde se află şi Atena.
 • Până în prezent, în Grecia, 549 de persoane au murit din cauza coronavirusului.
Vezi toate știrile noi