Antena Meniu Search
x

Video CFR-ului "îi zboară" călătorii, tot mai mulţi români preferă avionul. Ruta pe care biletul e mai ieftin cu 30 de lei şi drumul mai scurt cu 7 ore

România, săraca ţară unde oamenii merg cu avionul de nevoie. Ar fi mai ieftin şi mai ecologic cu trenul, doar că numărul pasagerilor in cursele aeriene interne a crescut cu 30 de procente. Degeaba avem o reţea de căi ferate de 10.000 de kilometri, a şaptea ca lungime de pe continent. Viteza medie este 50 de kilometri pe oră, iar confortul, descurajant. În aceste condiţii, CFR nu trebuie să se mire că îi zboară călătorii.

de Redactia Observator

la 17.04.2023, 19:44

Vezi și

Aproape un milion de pasageri au călătorit cu avionul doar pe rutele interne anul trecut. Cele mai multe curse locale au decolat de la Aeroportul Otopeni.

Andreea Milea, reporter Observator: Cele mai multe zboruri interne au fost din Bucureşti spre Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi. Pentru fiecare rută au fost operate câte 3.000 de curse. Pe rutele Bucureşti- Cluj sau Bucureşti - Timisoara au călătorit câte 300.000 de persoane în timp ce, pe ruta Bucureşti - Iaşi au ales să meargă cu avionul aproape 200.000 de oameni.

Transportul ecologic cu trenul, politică de stat în toată Europa de Vest, a pierdut clar întrecerea cu avionul în România. 

Pasageri: E mai ieftin biletul de avion in unele cazuri decat trenul. Întarzie foarte mult şi nu ai o dată exactă cand ajungi, nu ai precizie. Când mergi cu avionul ai o dată precisă, o oră fixă şi confort.

Pe acelaşi subiect

Pasageri: Dacă te referi la CFR, care după cum am auzit durează foarte mult şi cum arată, nu cred că ar fi o variantă favorabilă. Mai bine cu avionul că faci, 40 de minute să zicem? Şi cu trenul ai face câteva ore.

Drumul cu avionul vs. drumul cu trenul

Un drum Bucureşti - Timişoara durează cel mult o oră cu avionul şi de 10 ori mai mult cu trenul. Cine merge la Iaşi pe calea aerului stă 70 de minute în aeronavă şi de cinci ori mai mult în vagonul căilor ferate. În medie, diferenţa de tarife este de 10 lei în plus pentru avion. Cea mai mare diferenţă de preţ este pe ruta Bucureşti - Cluj. Biletul de avion este mai ieftin cu 30 de lei şi drumul mai scurt cu 7 ore.

Trenurile rămân cel mai bun mijloc de transport pentru românii care locuiesc departe de aeroporturi.

PasgeriCa să merg la Topliţa ar însemna să mai fac încă 100 de km până la aeroport la Tg. Mureş aşa că pentru mine este mult mai simplu să merg cu inter regio.

PasageriPână la Bârlad fac 5 ore. Copiii au reducere la tren şi plus din Iaşi trebuie să mai iau incă o dată trenul două ore.

Cum putem să cumpărăm bilete de avion la preţuri mici

Specialiştii în turism ne învaţă cum să cumpărăm bilete de avion la preţuri extrem de mici.

Roxana Ilinca, specialist în turism: O lună importantă în care putem să ne achiziționăm bilete de avion ieftine este luna ianuarie. Companiile se întrec în oferte care mai de care mai tentante. Sunt şi câteva zile importante. Acestea sunt joi, sâmbătă și marți. Seara, cât mai târziu sau dimineața, cât mai devreme, este perfect!

Cele mai importante aeroporturi din ţară au fost ca un furnicar anul trecut. Pe toate rutele, aproape 13 milioane de pasageri au luat avionul de la Aeroportul Otopeni, două milioane şi jumătate de la Cluj-Napoca şi peste un milion de oameni au de pe aeroporturile Iaşi şi Timişoara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » CFR-ului "îi zboară" călătorii, tot mai mulţi români preferă avionul. Ruta pe care biletul e mai ieftin cu 30 de lei şi drumul mai scurt cu 7 ore