Antena Meniu Search
x

India vrea să cumpere petrol şi mărfuri ruseşti la preţ redus. Lucrează la un mecanism de plăți rupie-rublă

Rusia a oferit Indiei șansa de a cumpăra petrol și alte mărfuri la prețuri reduse, o ofertă care este luată în considerare de guvernul de la New Delhi, relatează Reuters. Informația vine în contextul în care Rusia riscă să intre în incapacitate de plată din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după declanșarea războiului din Ucraina. 

de Redactia Observator

la 14.03.2022, 13:08

India vrea să cumpere petrol şi mărfuri ruseşti la preţ redus. Lucrează la un mecanism de plăți rupie-rublă
India vrea să cumpere petrol şi mărfuri ruseşti la preţ redus. Lucrează la un mecanism de plăți rupie-rublă - Profimedia

India ia în considerare să accepte o ofertă din partea Rusiei de a cumpăra petrol și alte mărfuri la prețuri reduse, anunță Reuters citând doi oficiali indieni. Rusia se confruntă cu sancțiuni grele din partea Occidentului din cauza invadării Ucrainei. Mai multe bănci rusești au fost scoase din sistemul internațional de plăți Swift. India importă 80% din petrolul său şi cumpăra în mod normal 2% - 3% din această cantitate din Rusia, dar cum prețul petrolului a crescut în ultimele luni, guvernul indian urmăreşte să-și reducă costurile la energie, scrie Reuters. 

Un oficial indian a declarat agenției de presă că țara sa este bucuroasă să ia mărfurile la preţ redus și spune că India nu este îngrijorată ca va fi implicată în sancțiuni. Ei au mai declarat că Moscova şi New Delhi lucrează la înființarea unui mecanism de plăţi în monedele naţionale: rupie-rublă.

America a stopat importurile de gaz şi petrol din Rusia iar UE a anunțat un plan ca în opt ani să scape de dependenţa de gazul rusesc. Europa va importa gaze și petrol din alte ţări iar în paralel va dezvolta producerea de energie verde.

Ministrul rus de Finanțe Siluanov a recunoscut ieri că aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale țării, adică aproximativ 300 de miliarde de dolari în total, au fost înghețate în urma sancțiunilor. Rusia a recunoscut duminică că se bazează pe China pentru a o ajuta să facă față loviturii aduse economiei sale din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit Reuters.

Pe acelaşi subiect

Moscova: Occidentul vrea să orchestreze o intrare în incapacitate de plată ”artificială” a Rusiei

Ministerul rus al Finanţelor a mai acuzat luni că sancţiunile occidentale urmăresc să provoace o intrare în incapacitate de plată ”artificială” a Rusiei, relatează AFP. ”Declaraţiile potrivit cărora Rusia nu-şi poate îndeplini obligaţiile privind datoria sa publică nu corespund realităţii”, denunţă într-un comunicat ministerul, care apreciază că ”blocarea conturilor Băncii Rusiei şi Guvernului poate fi considerată o dorinţă a ţărilor străine de a provoca un default artficial”.

În martie şi aprilie, Rusia are mai multe termene de plată a datoriei în valută. Însă rezervele i-au fost blocate iar Rusia este pusă în dificultate în a-şi onora obligaţiile. O incapacitate de plată desprinde în mod automat un stat de la pieţele financiare şi compromite o eventuală revenire a acestuia pe o perioadă de câţiva ani. Ministerul rus se declară dispus să plătească datoria externă în ruble.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » India vrea să cumpere petrol şi mărfuri ruseşti la preţ redus. Lucrează la un mecanism de plăți rupie-rublă