Antena Meniu Search
x

Video Cine achită nota de plată la restaurant, după o cină romantică: bărbatul sau femeia?

Cine plăteşte nota după o întâlnire romantică în oraş? Întrebarea are acum şi un răspuns verificat statistic. Bărbatul ar trebui să scoată banii la restaurant. Asta e părerea majorităţii românilor, dar răspunsurile diferă de la o zonă la alta. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 05.10.2023, 22:04

Vezi și

Românii sunt tradiţionalişti: bărbatul vrea cu orice preţ să plătească nota de plată. Doar unul din zece români consideră că femeia ar trebui să pună banii pe masă. Însă părerile sunt împărţite. 

Cine plăteşte masa la întâlnire

  • Reporter: În oraş, la o cină romantică, cine plăteşte? 
  • Bărbat: Eu, normal! Întotdeauna. Şi când eram căsătoriţi şi când nu. 

Altcineva spune că plăteşte "din banii familiei".

Pe acelaşi subiect
  • Reporter: Cine cere nota, pune banii înăuntru?
  • Bărbat: Eu, de regulă!
  • Partenera lui: Da, este adevărat. 

"Dacă este soţul, plăteşte soţia! Dacă este un prieten, în funcţie de ce agreement au între ei", spune o femeie.

"39% dintre bărbați consideră că nota de plată, cel puţin la o cină romantică, o cer şi o achită ei. 27 % dintre femei nu au nimic împotrivă. Acest lucru întărește mentalitatea conform căreia bărbatul trebuie să asigure hrana și căminul. Noi putem lăsa bacşişul, în jur de 10% din consumaţie", transmite Iulia Pop, reporter Observator.

Reprezentanţii restaurantelor sunt de aceeaşi părere. "De obicei bărbatul. Sau dacă sunt mai mulţi bărbaţi la o masă, toţi ar vrea să plătească. Şi eu când ies în oraş, plătesc şi eu nota, împărţim, mi se pare normal să fim egali. La o cină romantică nu.... Dar tips-ul pot să-l las eu", spune Andreea, şef de sală.

Cine achită nota de plată la restaurant

Un sfert dintre români sunt de părere că nota ar trebui plătită de cel care face invitaţia în oraş. 10% spun că ar trebui împărţită în mod egal, iar 8% - fac cu schimbul. 

"Şi totuşi, cât ar trebui să coste o cină? Cei mai mulţi români, 38%, cred că până în 200 de lei e un preţ acceptabil pentru o masă romantică în doi. 34 % sunt de părere că o astfel de cină trebuie să fie mai scumpă, în jur de 300 de lei. Sociologii ne spun să trăim clipa şi să nu ne cramponăm în mentalităţi sau note de plată", adaugă Iulia Pop, reporter Observator.

"Soţia mea câştigă mai bine decât mine, deci ea asigură masa... Ea ţine şi casa", spune un român. "Ocazional, dacă ieşim în oraş, până în 300 de lei cel mult. Orice peste 300 de lei e puţin exagerat", zice altcineva.

"Ţine de o parte de educaţie, pe care noi o avem încetăţenită şi de un pattern cultural, care încă se mai păstrează. Este un comportament răsăritean în care femeia e considerată o doamnă care ar trebui preţuită foarte tare şi că barbatul ar trebui să plătească întotodeauna", explică Adrian Marcu, sociolog.

Bărbaţii din Iaşi şi Bucureşti sunt cei mai cu dare de mână. În schimb, cei din Transilvania consideră că nu bărbatul ar trebui să plătească, ci persoana care face invitaţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Cine achită nota de plată la restaurant, după o cină romantică: bărbatul sau femeia?