Antena Meniu Search
x

Cine trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru preț plafonat la energie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede plafonarea preţurilor la energie, chiar dacă există încă multe neclarităţi, inclusiv numărul total al românilor care trebuie să depună declaraţie pe proprie răspundere pentru a beneficia în permanenţă de un preţ plafonat la energie.

de Redactia Observator

la 14.12.2022, 14:26

Românii ar urma să plătească între 68 de bani şi 1,3 lei pentru un kWh, în ceea ce priveşte consumul de energie electrică
Românii ar urma să plătească între 68 de bani şi 1,3 lei pentru un kWh, în ceea ce priveşte consumul de energie electrică - Profimedia
  • Românii ar urma să plătească între 68 de bani şi 1,3 lei pentru un kWh, în funcţie de consumul lunar înregistrat, dar şi de alte detalii cu caracter personal.

Concret, noua lege prevede existenţa a trei praguri de preţ pentru preţul la consumul de energie. Este vorba despre un preţ de 68 de bani pentru un kWh pentru cei care consumă lunar până în 100 kWh, un preţ de 80 de bani pentru un kWh pentru cei care consumă lunar între 100 kWh şi 255 kWh şi un preţ de 1,3 lei pentru un kWh pentru cei care consumă lunar peste 255 kWh.

De asemenea, s-a stabilit că preţul pentru un kWh nu poate să depăşească 1,3 lei, indiferent de circumstanţe. În plus, s-a stabilit ca preţul final plătit de furnizorii de gaze naturale să fie maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici; maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Problema clienţilor care au nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru preţ plafonat la energie

Un caz aparte în noua lege îl reprezintă clienţii care vor beneficia de preţ complet plafonat la energie, indiferent de consumul înregistrat. Este vorba despre acele cazuri în care urmează să se plătească preţul minim, de 68 de bani pe kWh, indiferent de câtă energie se consumă.

Pe acelaşi subiect

În această categorie urmează să intre familiile cu minim patru copii, familiile monoparentale, persoanele care folosesc în mod constant aparatură medicală, dar şi românii care au două sau mai multe locuinţe. Aceştia din urmă trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere prin care să anunţe pentru care dintre locuinţe doresc să beneficieze de preţ plafonat la energie.

Conform specialiştilor, declaraţiile pe proprie răspundere pot fi transmise online furnizorilor sau pot fi lăsate în sediile acestora. Dar, specialiştii susţin şi că apar o serie de probleme. În primul rând există un mare semn de întrebare în legătură cu veridicitatea informaţiilor cuprinse în respectivele declaraţii. Adică furnizorii ar trebui să verifice declaraţiile respective şi este greu de crezut că acest lucru este posibil.

Pe de altă parte, specialiştii se aşteaptă la apariţia unui număr record de declaraţii date pe proprie răspundere, astfel că procesul de înregistrare a acestor declaraţii se anunţă a fi unul de durat, mai ales că vorbim de o perioadă a anului extrem de aglomerată şi în care angajaţii beneficiază şi de numeroase zile libere legale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Cine trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru preț plafonat la energie