Antena Meniu Search
x

Ciolacu acuză “jocuri subterane” prin care producătorii de energie plătesc taxe prea mici. USR: PNL şi PSD se atacă pentru că şi-au dat seama că nu au bani

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat luni că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică aduce prea puțini bani la buget, arătând voalat cu degetul spre PNL deşi şi PSD a votat măsura. PNL şi PSD au dat ordonanţa compensării şi plafonării preţurilor la energie fără a calcula impactul bugetar, iar acum "se atacă" între ei pentru că își dau seama prea târziu de efectele ei, acuză USR. 

de Redactia Observator

la 22.08.2022, 17:23

Ciolacu acuză “jocuri subterane” prin care producătorii de energie plătesc taxe prea mici. USR: PNL şi PSD se atacă pentru că şi-au dat seama că nu au bani
Ciolacu acuză “jocuri subterane” prin care producătorii de energie plătesc taxe prea mici. USR: PNL şi PSD se atacă pentru că şi-au dat seama că nu au bani - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru / Hepta

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat luni că ”cineva a strecurat, în Ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare” şi a spus că şi-ar dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în Ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie, potrivit news.ro.

”Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în Ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare şi chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în Ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu, precizând că el ştie că politicile energetice sunt făcute de ministerul Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu.

Deciziile pentru plafonarea preţurilor la energie și gaze au fost amânate luni pentru că ministrul Energiei este în concediu.

USR: PNL şi PSD au dat ordonanţa compensării şi plafonării preţurilor la energie fără a calcula impactul bugetar, iar acum "se atacă" între ei

Pe acelaşi subiect

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, le reproşează reprezentanţilor PSD şi PNL că au dat ordonanţa compensării şi plafonării preţurilor la energie fără a calcula impactul bugetar, iar acum "se atacă" între ei. "PSD îl atacă pe Virgil Popescu, PNL. PNL atacă ANRE, condus de PSD. Incompetenţii se atacă între ei. Ce s-a întâmplat? Ciucă şi Ciolacu, Virgil Popescu şi Adrian Câciu, au dat ordonanţa compensării şi plafonării preţurilor la energie, în ciuda tuturor avertismentelor. O ordonanţă fără impact bugetar calculat. Acum şi-au dat seama că nu au bani pentru a-şi achita datoriile către furnizori. Au creat un haos nemaiîntâlnit într-o ţară europeană pe piaţa de energie. Putin ar fi invidios pe ce au reuşit incompetenţii noştri", scrie Moşteanu, pe Facebook.

El le cere liderilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să se oprească din "jocurile lor politice de imagine mărunte" şi să adopte măsurile propuse de USR încă din octombrie anul trecut. Moşteanu menţionează că o măsură similară de reducere a TVA a fost adoptată şi în Germania. La rândul său, deputatul Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii, precizează că trei miniştri ai PSD au semnat ordonanţa de urgenţă.

"Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie nu are ceva 'strecurat' prin ea de nu ştiu ce omuleţi verzi. Acea ordonanţă a fost semnată de Marian Neacşu, secretarul general al Guvernului de la PSD, ministrul PSD Marius Budăi şi de ministrul Finanţelor tot de la PSD - Adrian Câciu. Ciolacu ne spune practic că miniştrii PSD sunt incompetenţi", adaugă Cristina Prună.

Potrivit acesteia, PSD şi PNL "i-au resuscitat pe băieţii deştepţi" prin măsurile de plafonare, printr-o ordonanţă "care lasă statul păgubit cu zeci de miliarde de lei din cauză că nu există niciun criteriu" pentru decontarea sumelor. "Practic, au creat un sistem care duce la creşterea artificială a preţului în piaţă pe tot lanţul pentru că furnizorii pot cumpăra la orice preţ, iar statul le decontează orice diferenţă dintre plafon şi preţul de achiziţie", a mai spus deputatul USR.

USR susţine, pe termen scurt, scoaterea mai multor taxe din factură şi ajutarea ţintită a consumatorilor vulnerabili, iar pe termen lung încurajarea investiţiilor care să ducă la creşterea producţiei de energie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Ciolacu acuză “jocuri subterane” prin care producătorii de energie plătesc taxe prea mici. USR: PNL şi PSD se atacă pentru că şi-au dat seama că nu au bani