Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Clădiri în paragină, pe cale să se dărâme peste turişti, într-una din cele mai căutate staţiuni montane. Peisajul e dezolant

Șantiere abandonate, hoteluri părăsite și clădiri dărăpănate. Aşa arată fața întunecată a uneia dintre cele mai căutate stațiuni montane din țară, Poiana Brașov. Lipsa banilor de investiții sau pur și simplu lipsa de interes a proprietarilor ajung să strice farmecul stațiunii, în plin sezon de iarnă.

de Claudiu Loghin

la 01.02.2022 , 08:58

Nimeni nu mai ştie când trebuia terminat hotelul din imagini, situat în Poiana Braşov. Cu vremea, s-au şters până şi cifrele de pe panou. Alt hotel, altă ruină. "Suntem în nordul staţiunii Poiana Braşov şi aşa arată imaginile paraginei. Ţevi ruginite, corpuri de iluminat stricate şi aruncate la întâmplare, mizerie peste tot, cabluri neizolate, care atârnă la întâmplare, şi bucăţi întregi din frontul clădirii care stau să cadă pe trotuar, chiar pe unde trec turiştii", spune Claudiu Loghin, reporter Observator. 

Oamenii, nemulţumiţi că nu se caută soluţii

"E dezolant pentru că afectează imaginea staţiunii. Adică dacă te apuci de un proiect, părerea mea este că trebuie să-l duci până la capăt", comentează un localnic. "Nu se face nimic cu ele, când ar putea să se facă ceva având în vedere că este o staţiune turistică de mare interes. Ar putea să se investească un pic şi să se facă ceva", crede un altul. "E puţin dezolant. E un contrast între frumuseţea copacilor, a peisajului şi clădirile acestea"

Vezi și

Cum s-a ajuns în această situaţie?

Pe acelaşi subiect

"De la lipsa fondurilor, până la probleme în ceea ce priveşte terenul sau clădirea, sau orice altceva, dar mai sunt şi alte motive care ţin strict de management sau de deciziile proprietarilor, în sensul în care nu le consideră o prioritate", declară Roxana Cojocea, reprezentant Asociația de Turism "Poiana Brașov". 

Autoritățile locale nu prea ştiu cum să rezolve problema. Nici măcar creșterea de până la cinci ori a impozitelor pe clădirile neîntreținute n-ar fi soluţia, cred edilii. "Asta nu înseamnă că se rezolvă problema. Adică omul acela poate să plătească sau rămane cu datorii, şi nu-şi reabilitează clădirea, adică nu este un instrument direct de a-l obliga pe proprietar să reabiliteze acea clădire", explică Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov. 

Aşa că miilor de turişti care vin aici în fiecare weekend nu le rămâne decât să ocolească ruinele.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri economice » Clădiri în paragină, pe cale să se dărâme peste turişti, într-una din cele mai căutate staţiuni montane. Peisajul e dezolant