Colectarea selectivă a gunoiului creşte economiile. Fiecare român va plăti în funcţie de cât aruncă
De la 1 iunie, fiecare român va plăti pentru cât aruncă la groapa de gunoi. Altfel spus, cu cât vom sorta mai multe deşeuri, cu atât taxa pe care o vom plăti va fi mai mică.
De la 1 iunie, fiecare român va plăti pentru cât aruncă la groapa de gunoi. Altfel spus, cu cât vom sorta mai multe deşeuri, cu atât taxa pe care o vom plăti va fi mai mică. Ţinta e clară având în vedere că trebuie să ne conformăm normelor europene. Până la sfârşitul anului, România trebuie să colecteze selectiv cel puţin 40%.
Până atunci însă toţi primarii din ţară au obligaţia să distribuie românilor saci pentru ambalajele care pot fi reciclate şi să asigure câte două pubele la fiecare bloc. Reuşita pare totuşi greu de atins dacă privim străzile Capitalei, dar mult mai uşor dacă mergem pe uliţele din ţară.
Într-o şcoală aflată în comuna Sălacea din judeţul Bihor, diriginta le explică elevilor la fiecare oră cum să arunce corect gunoiul. De un an de zile, nu doar în şcoală, ci în toate instituţiile şi în cele 1.300 de gospodării, primarul a impus colectarea selectivă. Şi a ajuns la o performanţă impresionantă: localnicii sortează peste 65% dintre deşeuri.
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
- Preţul unui bitcoin astăzi, miercuri 2 aprilie 2025
- Curs BNR, 2 aprilie 2025. Leul românesc pierde teren important în raport cu lira sterlină
Un model adoptat şi de Sectorul 2 al Capitalei.
Doar că aici implementarea pare mult mai dificilă.
De la anul pubelele clasice de gunoi ar trebui să dispară. În locul lor, la fiecare bloc, vor fi două ghene ceva mai mari. Una pentru gunoiul biodegradabil, iar cealaltă pentru tot ceea ce înseamnă sticlă, hârtie, plastic sau aluminiu.
Până acum, noile ghene au apărut doar într-un cartier rezidenţial şi în grădina unui bloc din sector. O modificare legislativă recentă obligă toţi edilii din ţară să procedeze la fel.
Până la sfârşitul anului, România trebuie să colecteze selectiv cel puţin 40%. Dacă nu se va întâmpla asta, ţara noastră va plăti amenzi de sute de mii de euro.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰