Comisarul european pentru Economie apără decizia BCE de a crește dobânzile: Europa nu riscă să ajungă într-o criză a datoriilor din această cauză
Europa nu se confruntă cu pericolul unei crize imobiliare sau a datoriilor, ca rezultat al creşterii rapide a dobânzilor de către BCE, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters. Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor, conform Agerpres.
În urma deciziei BCE, au sporit costurile de împrumut pentru guverne, multe fiind deja puternic îndatorate după măsurile de sprijin economic adoptate în timpul pandemiei şi în urma efectelor invadării Ucrainei de către Rusia. De asemenea, a crescut plata ratelor creditelor ipotecare care sunt legate de rata inflaţiei.
Gentiloni a apreciat că unele ţări s-ar putea confrunta cu dificultăţi dar nu UE în ansamblu. "Sectorul imobiliar creează probleme diferite în ţări diferite - depinde de cât de mult sunt sau nu conectate creditele ipotecare la inflaţie", a explicat oficialul european. Acesta a adăugat: "În puţine ţări vor exista dificultăţi, dar per ansamblu nu văd o criză europeană din acest punct de vedere şi nu văd dificultăţi reale în problema gestionării datoriilor în Europa".
"Da, majorarea dobânzilor sporeşte costul datoriei, dar aceasta se întâmplă într-un mod limitat şi cât se poate de abordabil", a declarat comisarul european pentru economie.
Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică
Luni, Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei zonei euro la 1,1% în 2023, respectiv la 1,6% în 2024. Pe fondul presiunilor persistente asupra preţurilor de bază, inflaţia a fost, de asemenea, revizuită în sens ascendent comparativ cu scenariul din iarnă, ajungând la 5,8% în 2023 şi la 2,8% în 2024 în zona euro.
Şi ministrul de Finanţe al Irlandei, Michael McGrath, a cărui ţară s-a confruntat cu criză imobiliară în urmă cu peste un deceniu, a dat asigurări că nu există semne ale unei crize pe piaţa imobiliară, cererea fiind sprijinită de creşterea populaţiei. "Acesta nu este un motiv de îngrijorare în privinţa Irlandei", a declarat ministrul de Finanţe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰