Antena Meniu Search
x

Banca Centrală Europeană a majorat cele trei dobânzi-cheie cu 0,50%

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, decizia de majorare cu 0,50% a componentelor dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro, transmite Mediafax.

de Redactia Observator

la 15.12.2022, 16:17

monede euro
Banca Centrală Europeană a majorat cele trei dobânzi-cheie cu 0,50% - Shutterstock (imagine ilustrativă)

"Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi majorarea celor trei rate ale dobânzii BCE cu 0,50% şi, pe baza revizuirii substanţiale a perspectivelor privind inflaţia, urmează să le majoreze în continuare. În mod special, Consiliul Guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor vor trebui să crească semnificativ în mod constant pentru a atinge niveluri care să fie suficient de restrictive pentru a asigura o revenire la timp a inflaţiei în ţinta pe termen mediu de 2%. Menţinerea dobânzilor la niveluri restrictive va reduce în timp inflaţia prin limitarea cererii şi va oferi protecţie în faţa riscurilor persistente ale creşterii inflaţiei", anunţă Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

"Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,50%. În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 2,50%, 2,75% şi 2,00%, cu efect din 21 decembrie 2022", subliniază BCE.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la aproape 17% în România. Cu cât s-au scumpit alimentele în ultimele luni

Vom avea cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani. Rata anuală a inflației a ajuns, în luna noiembrie, la aproape 17%, un nivel record. Mărfurile alimentare s-au scumpit, în medie, cu 22%. Iar creşterile mari sunt chiar la produsele cele mai cautate pentru a pregăti masa de Sărbători. În ultimele 12 luni, zahărul s-a scumpit cu peste 60% şi a depăşit chiar şi creșterea prețurilor la energie. Uleiul şi untul costă mai mult cu 40%. Pentru brânză, ouă şi lapte dăm cu 20% în plus. 

Mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 16%. Chiar dacă tarifele sunt plafonate de stat, cheltuielile cu utilităţile au crescut enorm: curentul este mai scump cu 47%, iar gazele cu 38%. Singurele scăderi din noiembrie sunt la serviciile de telefonie, care s-au ieftinit cu 1%. Estimările nu sunt optimiste. BNR are o prognoză de inflaţie de 16,3% pentru finalul acestui an și estimează scumpiri de 11 % pentru sfârșitul anului viitor. Abia în 2024 vom reveni la inflaţia de o cifră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Banca Centrală Europeană a majorat cele trei dobânzi-cheie cu 0,50%