Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Banca Centrală Europeană a majorat cele trei dobânzi-cheie cu 0,50%

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, decizia de majorare cu 0,50% a componentelor dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro, transmite Mediafax.

de Redactia Observator

la 15.12.2022 , 16:17

monede euro Banca Centrală Europeană a majorat cele trei dobânzi-cheie cu 0,50% - Shutterstock (imagine ilustrativă)

"Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi majorarea celor trei rate ale dobânzii BCE cu 0,50% şi, pe baza revizuirii substanţiale a perspectivelor privind inflaţia, urmează să le majoreze în continuare. În mod special, Consiliul Guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor vor trebui să crească semnificativ în mod constant pentru a atinge niveluri care să fie suficient de restrictive pentru a asigura o revenire la timp a inflaţiei în ţinta pe termen mediu de 2%. Menţinerea dobânzilor la niveluri restrictive va reduce în timp inflaţia prin limitarea cererii şi va oferi protecţie în faţa riscurilor persistente ale creşterii inflaţiei", anunţă Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

"Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,50%. În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 2,50%, 2,75% şi 2,00%, cu efect din 21 decembrie 2022", subliniază BCE.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la aproape 17% în România. Cu cât s-au scumpit alimentele în ultimele luni

Articolul continuă după reclamă

Vom avea cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani. Rata anuală a inflației a ajuns, în luna noiembrie, la aproape 17%, un nivel record. Mărfurile alimentare s-au scumpit, în medie, cu 22%. Iar creşterile mari sunt chiar la produsele cele mai cautate pentru a pregăti masa de Sărbători. În ultimele 12 luni, zahărul s-a scumpit cu peste 60% şi a depăşit chiar şi creșterea prețurilor la energie. Uleiul şi untul costă mai mult cu 40%. Pentru brânză, ouă şi lapte dăm cu 20% în plus. 

Mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 16%. Chiar dacă tarifele sunt plafonate de stat, cheltuielile cu utilităţile au crescut enorm: curentul este mai scump cu 47%, iar gazele cu 38%. Singurele scăderi din noiembrie sunt la serviciile de telefonie, care s-au ieftinit cu 1%. Estimările nu sunt optimiste. BNR are o prognoză de inflaţie de 16,3% pentru finalul acestui an și estimează scumpiri de 11 % pentru sfârșitul anului viitor. Abia în 2024 vom reveni la inflaţia de o cifră. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Ştiri economice » Banca Centrală Europeană a majorat cele trei dobânzi-cheie cu 0,50%