Comisia Europeană ar permite statelor membre să renegocieze PNRR în situaţii de forţă majoră
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o posibilă renegociere a PNRR, că regulamentul european permite o renegociere a acestor planuri naţionale de redresare şi rezilienţă, în situaţii de forţă majoră, relatează news.ro.
România oricum trebuie să taie două milioane de euro din planul iniţial şi în acest context am putea vorbi de o optimizare, a mai spus europarlamentarul Victor Negrescu/”Vorbim de o criză în domeniul energetic, un conflict la graniţele României. Regulamentul european permite o renegociere a acestor PNRR-uri, în situaţii de forţă majoră. Nu ne grăbim, important este să găsim soluţiile viabile”, a afirmat Negrescu.
Europarlamentarul PSD a menţionat că ”România oricum trebuie să taie două milioane de euro din planul existent iniţial pentru că s-au schimbat cifrele şi alocările pentru statele membre”. ”În acest context, am putea vorbi de o optimizare. Suntem în dialog cu Comisia europeană, şi în funcţie şi de interesele noastre şi de viziunea lor, putem să mergem mai departe”, a spus el, apreciind că se deschide calea către dialog.
Ciucă le cere miniştrilor finalizarea documentelor necesare pentru atragerea a încă 3 miliarde de euro prin PNRR
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniştrilor, miercuri, să finalizeze, până la sfârşitul acestei luni, documentele şi cadrul normativ pentru atingerea jaloanelor şi ţintelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în vederea transmiterii către Comisia Europeană a cererii de finanţare în baza căreia ţara noastră ar urma să beneficieze de încă 3 miliarde de euro, potrivit Agerpres.
- Scandalul renegocierii PNRR-ului. Cîțu: Cine dorește să meargă la Bruxelles și să vină cu decizia
- Cîţu, despre faptul că România va pierde 2 miliarde din PNRR: "E victima propriului succes. Am crescut mult mai...
- PNRR: 1,9 miliarde de euro au intrat azi în conturile României, ca prefinanțare din împrumut
"Avem nevoie ca, în continuare, să susţinem activitatea cât se poate de coerent. Domnul ministru Boloş o să facă câteva precizări pentru a putea să închidem toate aceste asumări, astfel încât, la sfârşitul lunii, să putem să înaintăm cererea de finanţare şi să beneficiem de încă 3 miliarde de euro care ne sunt alocate pentru anul acesta. (...) Ca atare, vă cer tuturor să avem disponibilitatea necesară astfel încât nu mai târziu de finele acestei luni să putem să avem toate documentele necesare elaborate, toate deciziile asumate şi cadrul normativ. Aşa cum precizam, să putem să asigurăm coerenţă şi dinamică Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
Ce este PNRR - Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Premierul Nicolae Ciucă anunţa pe 1 aprilie 2022 că primul miliard de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost deja accesat. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are un buget total de 29,2 miliarde euro, din care 14,2 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. Pentru implementarea Planului, România a încasat două tranşe de prefinanţare în valoare de 3,79 miliarde euro: o transă în valoare de 1,85 miliarde euro aferentă componentei de granturi, respectiv 1,94 miliarde euro din componenta de împrumut.
PNRR se bazează pe şase piloni, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Uniunii Europene, respectiv: tranziţia verde, transformare digitală, creştere inteligentă, coeziune socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţa şi politici pentru generaţia următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educaţia, sănătatea, renovarea clădirilor şi digitalizarea administraţiei publice.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat la începutul lunii mai că, în urma creșterii PIB din ultimii ani, România va pierde circa 2 miliarde de euro din capitolul granturi prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). În cadrul coaliției de guvernare vor trebui căutate alte soluții de finanțare, eventual din împrumuturi, pentru a fi găsite surse de înlocuire a celor 2 miliarde.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰