Antena Meniu Search
x
LIVE

Comisia Europeană s-a răzgândit, la "îndemnul" lui Iohannis: Va reveni asupra sumei alocate pentru fermierii români

Comisia Europeană va reanaliza și va reveni asupra sumei alocate pentru sprijinirea fermierilor din România. Anunțul Ursulei von der Leyen vine în urma solicitării președintelui Klaus Iohannis, care "i-a prezentat situația dificilă în care se află aceștia în marja Consiliului European", potrivit unor surse oficiale. 

De Redactia Observator la 23.03.2023, 22:28
Comisia Europeană s-a răzgândit, la îndemnul lui Iohannis: Va reveni asupra sumei alocate pentru fermierii români
Comisia Europeană s-a răzgândit, la îndemnul lui Iohannis: Va reveni asupra sumei alocate pentru fermierii români - Shutterstock

"Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei", au transmis sursele citate. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în timpul reuniunii Consiliului European că CE va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România.

Înainte de participarea la reuniunea Consiliului European de primăvară, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la suma propusă de Comisia Europeană (CE) pentru România drept compensaţie pentru fermieri, că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost "gândite profund", adăugând, totodată, că ar fi trebuit ca CE să ţină cont de "sacrificiile imense" făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

Iohannis: CE să ţină cont de "sacrificiile imense" făcute

"Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna-credinţă a Comisiei", a afirmat şeful statului, potrivit Agerpres.

CE a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea "pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase" venite din Ucraina şi "limitarea impactului dezechilibrelor pieţei". A fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Comisia Europeană s-a răzgândit, la "îndemnul" lui Iohannis: Va reveni asupra sumei alocate pentru fermierii români