Antena Meniu Search
x

Video "O batjocură pentru noi". Banii promiși de Comisia Europeană pentru fermierii români, departe de a-i salva de la faliment. Ne așteaptă noi scumpiri

Vom mânca tot mai scump şi vom asista la falimente în lanţ dacă fermierii români nu vor primi cât mai repede un colac de salvare. Este avertismentul analiştilor şi strigătul celor din agricultură care spun că războiul din Ucraina şi importurile ieftine de cereale îi îngenunchează pe cei din industrie. La Bruxelles se negociază compensări pentru fermierii afectaţi de situaţia de la graniţă, însă, până acum României i s-a oferit prea puţin raportat la cheltuielile cu care va ieşi din această criză. 

de Redactia Observator

la 17.03.2023, 20:58

Vezi și

10 milioane de euro. Este suma propusă de Comisia Europeană pentru a fi alocată României ca să ajute fermierii care avertizează că mai au un pas până la faliment. Pierderile lor sunt estimate la cel puţin 200 de milioane de euro.

"O batjocură pentru noi, pentru agricultura din România"

Cornel Stroescu, producător agricol: O batjocură pentru noi, pentru agricultura din România, pentru fermierii din România. 10 milioane de euro. Şi Bulgaria a primit mai mulţi bani. Ce vom face la vară? Cine-i controlează pe aceştia care au ridicat preţul la îngrăşăminte.

Cezar Gheorghe, consulatant comerț cereale: Sunt, efectiv, o firimitură aruncată României. România şi-a deschis larg poţile să ajute Ucraina, iar acum noi cuantificăm pierderi foarte mari.

Pe acelaşi subiect

Fermierii spun că, dacă în vara anului trecut îşi vindeau grâul şi cu 1.700 de lei pe tonă, acum abia dacă reuşesc să-l comercializeze cu 1.000 de euro pe tonă. Aşa că se aşteaptă să încheie sezonul cu pierderi.

Cezar Gheorghe, consulatant comerț cereale: Noi cultivăm cu dublu cost faţă de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Logistica românească este concentrată pe tot ce înseamnă marfă ucraineană. Fermierii români nu au acces la autocamioane.

La Bruxelles a plecat şi ministrul Daea şi, printre sarcinile de acolo, se va vedea cu responsabilii din acest sector pentru a negocia soluţii mai bune pentru fermieri.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: În momentul în care pe piaţă a apărut o ofertă mai ieftină pe fondul preţului pe care îl au cerealele din Ucraina consumatorii de cereale din România au apelat la aceste cereale.

Problemele fermierilor se vor vedea, direct, în buzunarele noastre.

Mircea Coșea, analist economic: Producţia românească va fi mai scumpă. Producătorii români nu pot să asimileze costurile mari pe care le au la energie, la îngrăşăminte, la apă pentru irigaţii. Ceea ce vom mânca noi este oricând posibil să se scumpească, începând de la pâine până la toate celelalte produse de panificaţie.

Cerealele din Ucraina se tranzacţionează la preţuri mai mici în UE pentru că sunt scutite de taxele vamale. Fermierii români spun că au ajuns la exporturi mai mici cu 1,5 milioane de tone de grâu

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » "O batjocură pentru noi". Banii promiși de Comisia Europeană pentru fermierii români, departe de a-i salva de la faliment. Ne așteaptă noi scumpiri