Antena Meniu Search
x

Video Românii au cheltuit peste 5 miliarde de euro pe aparatele electrice și electrocasnice în 2022. Piața electro-IT a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 12 ani

Românii şi-au schimbat anul trecut telefoanele şi laptopurile, însa au înlocuit şi ce se mai stricase prin casă: maşina de splat sau frigiderul. Astfel, piaţa de electocasnice şi electronice a crescut cu aproape 9 procente, cea mai mare valoare din ultimii 12 ani. E drept însă, nici preţurile nu mai sunt aceleaşi. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 05.03.2023, 21:27

Vezi și

Cinci miliarde de euro. Atât au investit românii anul trecut în electronice şi electrocasnice. Piaţa de electro-IT a crescut cu 8,6% în valoare, în ultimul an. Cele mai căutate sunt telefoanele, laptopurile şi televizoarele. Din când în când însă şi electrocasnicele trebuie înlocuite. 

George, client: "Am schimbat un cuptor cu microunde. În principiu, la câţiva ani necesită o schimbare. Ne uităm la reduceri, dar ne uităm în primul rând la brandurile pe care le ştim şi au o calitate corespunzătoare."

Dacă în urmă cu 2 ani un cuptor cu microunde era în medie 150 de lei, acum costă cu 20% mai mult. Motivul...e acelaşi spun specialiştii, toate produsele au intrat în tăvălugul scumpirilor. 

De ce a crescut piața electro-IT din România?

Alin Stan, reporter Observator: "Deşi piaţa electro-IT din România a crescut cu 8,6% în anul 2022, fiind cel mai mare avans din ultimii 12 ani, acest lucru se datorează în primul rând inflaţiei. Preţurile au crescut şi ele odată cu inflaţia, între 15 şi 30%, în funcţie de produs." 

Dan Schwartz, analist fiscal: "Creşterea asta are două componente. Una cantitativă şi una calitativă. Pe o parte, a crescut numărul de achiziţii, pe de altă parte a crescut preţul bunurilor. Combinându-le ajungem la această creştere care pare spectaculoasă în condiţiile actuale în care toată lumea vorbeşte de dificultăţi. După părerea mea este o reacţie a pieţei absolut normală la condiţiile economice în care ne aflăm acum."  

Sunt şi magazine unde vânzările de la un an la altul au crescut cu 40 la sută. Mai ales acolo unde cumpărătorii pot plăti în rate. 

George, client: "Preturile au crescut considerabil. Mai avem şi avantajul ratelor. Am luat şi în rate, da! Un televizor şi altele. Maşină de spălat."

"Mi-am cumpărat un frigider. Ieftin nu mai este nimic. Iar reducerile pot fi aleatorii. Nu poţi să şti niciodată dacă este vorba despre o reducere." 

De regulă, spun specialiştii, piaţa de electro-IT este cea care dă tonul în economie. După criza din 2008, vânzările de televizoare, frigidere, aragaze sau telefoane mobile s-au prăbuşit cu 50 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Românii au cheltuit peste 5 miliarde de euro pe aparatele electrice și electrocasnice în 2022. Piața electro-IT a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 12 ani