Antena Meniu Search
x

Video COMPARAȚIE: Cu cât s-au scumpit alimentele esențiale în România. Acum 12 luni, aceleași produse costau mult mai puțin

Avem cele mai mari scumpiri de la începutul anilor 2000, lucru confirmat şi de cifrele oficiale. Inflaţia a depăşit 15 procente. Dacă la alimente creşterile de preţuri sunt de aproximativ 15%, pentru gaz dăm acum cu 90% în plus faţă de anul trecut. Economiştii ne avertizează că, în perioada următoare, ar trebui să cheltuim mai puţin şi să încercăm să punem bani deoparte. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 12.07.2022, 19:56

Vezi și

”Astăzi am făcut cumpărături de 50 de lei. Şi am luat 10 ouă, o pâine cu cartofi, 250 de grame de telemea de vacă, jumătate de kilogram de castraveţi, un kilogram de roşii şi jumătate de kilogram de caise”, arată Cristina Oprea, client. Pentru aceeaşi sumă de bani, în urmă cu un an, coşul de cumpărături părea mai bogat. ”De exemplu, puteam să luăm un kilogram de castraveţi, puteam să luăm un kilogram de caise. De data asta am luat doar jumătate de kilogram din ambele”, spune Cristina Oprea. ”În ultimul an, preţurile au tot continuat să crească. Asta am simţit eu şi cred că au simţit toţi cei care trăiesc în România”.

Cât a crescut prețul alimentelor într-un singur an

În ultimul an, alimentele s-au scumpit cu aproape 15%. Pe primul loc în topul scumpirilor se află uleiul, urmat de cartofi, făină, mălai, pâine, brânză sau carne. Întrebată dacă se mai poate cumpăra acum ceva consistent de 50 de lei, o femeie exlamă: ”Nu! Nu!”. Un bărbat spune că nici nu vrea să se gândească la câți bani cheltuiește pe mâncare: ”Bugetul pe mâncare cred ca a crescut cu 50% în ultimul an”.

Şi mai mult au crescut preţurile gazelor naturale. Aproape 90%, în doar un an. ”Preţul mărfii gazului natural a crescut foarte mult după ce a izbucnit războiul din Ucraina. Din acel moment, nu a mai fost doar zvonul că se întâmplă ceva, ci fiecare victorie, eşec, tot ce s-a întâmplat pe front a influenţat direct preţul gazului natural”, explică Silvia Vlăsceanu, expert energie.

Pe acelaşi subiect

Inflația a ajuns la 15,1% în iunie 2022

Carburanţii, spune Institutul Naţional de Statistică, s-au scumpit cu 41%, iar biletele de avion cu 29%. În iunie 2021, rata anuală a inflaţiei era de 3,9%. Câteva luni mai târziu, în decembrie 2021, inflaţia a urcat până la 8,2%. Iar în iunie 2022, inflaţia a ajuns până la 15,1%. Este practic cel mai mare nivel al inflaţiei din ultimii aproape 20 de ani.

”Inflaţia e pe un trend crescător, care urmează să se reconfirme şi în lunile următoare. Asta înseamnă că trebuie să fim foarte cumpătaţi, trebuie să încercăm să cheltuim mai puţin consumând mai puţin şi punând bani deoparte”, crede Adrian Măniuţiu, analist economic. Economiştii spun că, deşi cifra oficială e de 15,1%, inflaţia resimţită de noi e de fapt de peste 20 de procente.

Majorarea prețurilor în 2022. Alimente mai scumpe

  • Ulei +49%
  • Cartofi +42%
  • Făina +33%
  • Mălai +32%
  • Pâine + 23%
  • Brânză +17%
  • Carne şi preparate +12%

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » COMPARAȚIE: Cu cât s-au scumpit alimentele esențiale în România. Acum 12 luni, aceleași produse costau mult mai puțin