Antena Meniu Search
x

Consiliul Fiscal, reacţie dură pe marginea proiectului de rectificare bugetară: "Derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare"

Reprezentanţii Consiliului Fiscal ridică numeroase semne de întrebare, după apariţia proiectului de rectificare bugetară.

de Redactia Observator

la 27.08.2021, 17:30

Consiliul Fiscal, reacţie dură pe marginea proiectului de rectificare bugetară
Consiliul Fiscal, reacţie dură pe marginea proiectului de rectificare bugetară - Profimedia
  • Proiectul de rectificare bugetară ar aduce un deficit de 3,22 miliarde de lei.

Printre altele, reprezentanţii Consiliului Fiscal susţin că vorbim despre un "derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare", dar şi despre "creşteri de preţuri peste aşteptări la bunuri şi servicii achiziţionate de stat".

Conform news.ro, reprezentanţii Consiliului Fiscal susţin că statul are mari probleme în ceea ce priveşte menţinerea sub control a cheltuielilor bugetare

Reprezentanţii Consiliului Fiscal susţin că "un test sever pentru corecţia bugetară va fi anul 2022, când se va simţi inevitabila reducere a impulsului fiscal în conjuncţie cu întărirea politicii monetare, ca şi efecte ale derapajului bugetar din acest an".

Concluziile Consiliului Fiscal pe tema proiectului de rectificare bugetară

De asemenea, se fac predicţii sumbre, în special şi din cauza schimbărilor climatice "care vor încorda tot mai mult bugetele publice şi private în anii viitori. Economiile fragile, cu bugete puţin robuste (ilustrate şi de venituri joase) pot fi uşor copleşite de şocuri adverse şi crize viitoare. Iar din cauza unor neajunsuri în politica fiscală de-a lungul anilor, România este la coada UE în privinţa veniturilor bugetare, cu venituri fiscale (inclusiv contribuţii) în jur de 27% din PIB faţă de media de 41,1% în UE în 2020".

Nu în ultimul rând, se pune în vedere posibilitatea ca "proiectul de rectificare bugetară să slăbească mult aşteptata consolidare bugetară aşa cum era anunţată pentru anul 2021. Soliditatea construcţiei bugetare programate la rectificare este inferioară celei aferente proiectului de buget, chiar dacă nivelul ţintit al deficitului bugetar (7,13% din PIB) este apropiat de cel iniţial (7,16% din PIB)".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Consiliul Fiscal, reacţie dură pe marginea proiectului de rectificare bugetară: "Derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare"