Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Continuă haosul recalculării pensiilor. Ce se întâmplă cu seniorii care s-au trezit cu veniturile pe minus

Pensia nu se taie dar nici nu va mai creşte în următorii ani. Este situaţia în care se află aproape 1 milion de pensionari care au ieşit pe minus după controversata recalculare. Între timp, continuă haosul la casele de pensii. Unul din zece pensionari au contestat deja deciziile de recalculare.

de Florentina Lazăr

la 23.08.2024 , 14:00

Pensionarii sunt nemulțumiți pentru că, în multe cazuri, nu le-au fost luați în calcul toți anii de vechime și, pe de altă parte, au deciziile de recalculare greșite. Au veniturile mai mici față de cât au calculat. 

O parte au venit la Casa de Pensii a municipiului București pentru a contesta aceste decizii. Sunt 720.000 de seniori care au pensia recalculată mai mică față de cea în plată. Vor rămâne cu venitul actual, însă nici nu le va crește în următorii ani.

Spre exemplu, un pensionar care primește acum o pensie de 7.500 de lei, iar în urma recalculării venitul său ar trebui să scadă la 5.000 de lei, va rămâne cu pensia actuală de 7.500 de lei, însă indexarea anuală cu rata inflației se va face la pensia mai mică, cea recalculată. 

Vezi și

Asta înseamnă, în cazul în care indexarea este de 10% pe an, că vârstnicul va avea pensia înghețată timp de patru ani. Este important de precizat că inflația este în scădere, așadar, venitul său ar putea fi înghețat pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Aproape 12.000 de români au făcut contestații pentru recalcularea pensiilor. Cei care au pensiile mai mici sunt cei care au lucrat în condiții speciale, condiții grele. Sunt foștii mineri, foști angajați din CFR care sunt nemulțumiți în acest caz. Pe de altă parte, peste 3,8 milioane de pensii au crescut în urma acestor recalculări. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri economice » Continuă haosul recalculării pensiilor. Ce se întâmplă cu seniorii care s-au trezit cu veniturile pe minus