Antena Meniu Search
x

Corneliu Bjola, profesor la Oxford, analiză a conflictului Rusia-Ucraina: De ce aduce Putin în discuție armele nucleare

Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford, a fost invitatul lui Marius Pancu pentru o analiză privind situaţia actuală în care se află Ucraina, după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea țării, în urmă cu opt zile. Interviul video va fi publicat, integral, vineri, 4 martie.

de Redactia Observator

la 02.05.2022, 09:37

Vezi și

Corneliu Bjola a vorbit şi despre principalele condiţii care ar putea duce la căderea regimului Putin, dar şi despre soarta pe care liderul de la Kremlin ar putea să o aibă în urma declanşării acestui atac asupra Ucrainei.

Marius Pancu: Există o ieşire din conflict cu Vladimir Putin la conducerea Rusiei?

Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford: Putin va trebui să stea la un moment dat la masa negocierilor. Convorbirea pe care a avut-o cu Macron nu dă niciun semn că are de gând să se întoarcă din drum, dimpotrivă. Probabil că el vrea să aibă un guvern al lui în Kiev şi apoi să înceapă o discuție. Nimeni, dar absolut nimeni din Europa nu se va simti în siguranţă. Ursula a spus deja că încrederea Uniunii Europene în acest personaj este zero, nu există. 

Marius Pancu: De ce a apărut în retorica lui Vladimir Putin ameninţarea nucleară? Cum schimbă asta conflictul?

Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford:  Nu e prima oară când ameninţă cu armele nucleare. Doctrina nucleară rusească spune că armele sunt folosite ca metodă de răspuns dacă sunt atacaţi în acest fel (n.r ruşii) şi în cazul în care existenţa statului este ameninţată, ceea ce nu este cazul. Nimeni nu cred că poate ataca Rusia. Putin face asta pentru a-i intimida pe ceilalţi şi astfel ei să nu se amestece în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri economice » Corneliu Bjola, profesor la Oxford, analiză a conflictului Rusia-Ucraina: De ce aduce Putin în discuție armele nucleare