Creșterea monedei Euro aduce chirii, rate şi facturi mai scumpe
Un leu tot mai slab şi o viaţă tot mai scumpă. În ultimul an, euro a crescut mai mult ca niciodată, iar astăzi a atins un nou prag istoric - o valoare de peste 4 lei şi 77 de bani. Asta înseamnă chirii, rate şi facturi mai mari cu zeci de lei faţă de anii trecuţi.
Un leu tot mai slab şi o viaţă tot mai scumpă. În ultimul an, euro a crescut mai mult ca niciodată, iar astăzi a atins un nou prag istoric - o valoare de peste 4 lei şi 77 de bani. Asta înseamnă chirii, rate şi facturi mai mari cu zeci de lei faţă de anii trecuţi. Vestea proastă este că deprecierea monedei naţionale va continua şi în perioada următoare, avertizează analiştii.
De la an la an, leul este tot mai slab. Dacă în 2016 euro era încă la nivelul de 4 lei şi 50 de bani, în 2017 ajunsese deja la 4 lei şi 64 de bani. Un an mai târziu valoarea sa a crescut şi mai mult, iar la începutul acestui an a depăşit, pentru prima dată, pragul de 4 lei şi 70 de bani. Astăzi a euro a atins o nouă valoare istorică. Peste 4 lei şi 77 de bani.
Dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut, când moneda europeană era cotată la 4 lei şi 66 de bani, o rată sau o chirie de 300 de euro ne costă mai mult cu 33 de lei.
Un abonament de telefonie la un preţ mediu, de 10 euro de exemplu, s-a scumpit de la 46 de lei la aproape 48 de lei. Indirect, costuri şi mai mari s-au simţit în magazine, unde românii au plătit în plus pentru alimentele şi bunurile aduse din alte ţări - care predomină piaţa.
- China sfidează războiul comercial al lui Trump. Ţintă ambițioasă de creștere economică de 5%: "Vom depăși...
- Economia României a crescut cu doar 0,9% în 2024, sub estimările Guvernului, Comisiei Europene şi analiştilor
- Regula celor trei R. Cum să îţi redecorezi casa la un sfert din preţul pieţei
- Tinerii români au bătut recordul la şomaj în Europa. Cei care reuşesc să se angajeze dau naştere unui nou trend
- Leguma pe care se bat producătorii, deşi răsadurile costă enorm. Preţul unei singure seminţe: "Merită tot...
Importurile pe primele 10 luni ale anului au depăşit cu 24% exporturile
Mugur Isărescu: "Se iese foarte greu dintr-o asemenea situaţie"
Experţii din Banca Naţională spun însă că, măcar în ceea ce priveşte creditarea, nu sunt motive de îngrijorare. Pentru că doar 30% dintre românii datori la bănci au astăzi credite în euro, de două ori mai puţin decât acum un deceniu. Problema este că România se confruntă şi cu un deficit bugetar uriaş, după ce cheltuielile cu salariilor bugetarilor au crescut de la un an la altul.
Deprecierea leului s-a simţit cel mai puternic în ultimele două luni.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰