Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Efecte economice grave pentru români din cauza crizei sanitare

Peste jumătate dintre români susţin că actuala criză le-a afectat situaţia financiară. Majoritatea consideră că Uniunea Europeană ar trebui să aloce mai mulţi bani pentru a limita efectele pandemiei. Pe de altă parte, premierul spune că salariul mediu net a crescut la finalul verii cu peste 7%.

de Redactia Observator

la 30.10.2020 , 11:19

  • Doar în Cipru, Grecia şi Spania, criza a avut efecte mai puternice.
  • La polul opus sunt danezii şi olandezii, cei mai puţin afectaţi economic de pandemie.

Suntem printre cei mai afectaţi europeni de consecinţele economice ale crizei sanitare, arată Eurobarometrul realizat în această lună. 55% dintre românii chestionaţi au declarat că veniturile le-au scăzut de la începutul pandemiei. Alţi 28% sunt convinşi că acest lucru se va întâmpla în lunile următoare. Economiştii explică de ce...

Adrian Câciu, economist: Puterea de cumpărare a scăzut cu cel puţin 20% mai ales dacă ne uităm numai la şomajul tehnic, practic ai primit doar 75% din ce aveai înainte, evident ai avut mai puţini bani. Dacă se păstrează aceste măsuri, cu siguranţă această tendinţă se va adânci, adică vom avea peste 70% din oameni care vor suferi în ceea ce înseamnă veniturile.

Reporter: Unde se poate ajunge?

Vezi și

Adrian Câciu, economist: La faliment social! O spun răspicat! 

În iunie, doar 22% dintre români declarau că au probleme financiare din cauza pandemiei. Chiar dacă cifrele vorbesc de la sine, premierul se ghidează după alte statistici... 

Ludovic Orban, premierul României: Conform datelor de la statistica, salariul mediu net in luna august. Raportat la august 2019 a crescut cu 7,5% in conditiile in care am redus inflatia de la aproape 5% la sub 2,5%. Adica a crescut puterea de cumparare in vreme de criza economica generata de pandemie. 

Oamenii însă, resimt altfel efectele crizei sanitare. 

Localnic: Este acel sentiment de necunoscut, pentru că nu ştim ce urmează.

Localnic: Mă întrebam ce se întâmplă cu românii care câştigau venituri la gri sau la negru. Ei au fost cei mai afectaţi. 100% practic. 

Una dintre soluţii ar putea fi creşterea salariilor. 

Adrian Câciu, economist: Ar trebui un program de stimulare a creşterii salariilor prin asigurarea de către stat a unui stimul de inserţie de cel puţin 50% dar atenţie, nu la salariul minim ci la un salariu mai mare cel putin 3.000 lei brut. 

Doar în Cipru, Grecia şi Spania, criza a avut efecte mai puternice. La polul opus sunt danezii şi olandezii, cei mai puţin afectaţi economic de pandemie.

Pe de altă parte, peste jumătate dintre europeni şi aproape două treimi dintre români cred că Uniunea trebuie să se implice mai mult, în primul rând financiar, în rezolvarea actualei crize.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Efecte economice grave pentru români din cauza crizei sanitare