Antena Meniu Search
x

Cu cât ar putea crește salariul minim în 2022. Marcel Ciolacu: Discutăm o propunere de la IMM-uri

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat marți că este discutată o nouă creștere a salariului minim pe economie. Întrebat de reporteri la sediul Parlamentului dacă majorarea s-ar aplica în acest an sau anul viitor, Ciolacu a spus că „este o discuție să o avem de anul acesta”. Propunere a venit din partea IMM-urilor, iar dacă se mărește salariul minim cu 200 de lei, atunci acei 200 de lei ar urma să nu fie impozitați cu CAS, a mai detaliat Ciolacu. 

de Larisa Bernaschi

la 05.04.2022, 14:14

Cu cât ar putea crește salariul minim în 2022. Marcel Ciolacu: Discutăm o propunere de la IMM-uri
Cu cât ar putea crește salariul minim în 2022. Marcel Ciolacu: Discutăm o propunere de la IMM-uri - Shutterstock

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi la sediul Parlamentuluică prioritatea Guvernului este ordonanţa referitoare la preţurile materialelor de construcţie. El a adăugat că în şedinţa coaliţiei de guvernare de marţi se va discuta şi despre pachetul de măsuri sociale "Sprijin pentru România".

-Ne puteți spune câteva dintre măsuri?

-Marcel Ciolacu: Multe au fost discutate în spațiul public, cele cu voucherele, vedem cum facem la transportatori, reducere pentru anumite accize și distribuitori, toate intră în acest pachet, „Sprijin pentru România”, unele au fost deja convenite în coaliție, unele vor avea o componentă, aproape 17 miliarde de lei, din acestea vreo 7 miliarde vor fi pe fonduri europene. Categoric, să vedem din exercițiul financiar trecut cu 2 plus 1, unde știți că absorbția este de aproape 54%, față de media europeană, care e aproape de 65%. Toate aceste lucruri le terminăm de discutat și astăzi la ora 13, rămânând unele pentru perioada următoare, important este să le luăm cât mai repede. Cea mai importantă ordonanță în acest moment este ordonanța cu prețurile la materialele de construcții. Toată România este blocată la investiții din cauza acestor scumpiri la materialele de construcții care nu este datorată vreunei guvernări, ci unui război tembel în Ucraina. Părerea mea e că prioritatea unu este această ordonanță și trebuie introdusă în ședința de Guvern, apoi măsurile, în funcție de cum se ordonează.

Ciolacu anunță o posibilă nouă creștere a salariului minim în 2022

Pe acelaşi subiect

Marcel Ciolacu a vorbit marți pentru prima oară în ultimele luni despre creșterea salariului minim. Salariul minim brut în România este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022. 

-Când ar putea fi dată această ordonanță?

-Marcel Ciolacu: Eu sper ca în această săptămână să primească toate avizele și să intre. Ați văzut totuși flexibilitatea Guvernului de a face ședințe de Guvern în fiecare zi. Sunt toate măsurile, cu tichetele de masă, unde trebuie să vorbim și cu partenerii sociali, pentru că tichetele de masă știți bine că sunt suportate în zona privată și trebuie să vorbim cu partenerii sociali, este și o propunere din partea IMM-urilor, dacă se mărește salariul minim cu 200 de lei, atunci acei 200 de lei să nu fie impozitați cu CAS. Toate aceste discuții nu se fac într-un glob nici la Parlament, nici la coaliție, nici la Guvern. E o discuție și cu partenerii sociali. Părerea mea e că oricum trebuie venit cât mai repede cu aceste măsuri.

-Ce înseamnă „repede”?

-Marcel Ciolacu: Presupun că într-o săptămână-două tot acest lucru trebuie demarat. Ordonanța, de exemplu, cu prețurile la materialele de construcții în momentul acesta a fost în transparență. Sperăm ca astăzi în coaliție să facem un pas cât mai mare. Și ieri am avut o discuție cu prim-ministrul, am convenit unele dintre ele. Trebuie găsită sursa de la fonduri europene, unde nu există absorbție efectivă și trebuie mutată pe această componentă socială. Acest lucru s-a discutat cu comisarii europeni, cu domnii Gentiloni și Schmit, adică de această dată este un mecanism funcțional și predictibil, cu discuții nu numai în interiorul Guvernului, cu impacturi de la miniștri, nu numai în interiorul coaliției, ci și cu partenerii sociali și, nu în ultimul rând, și cu Comisia Europeană.

-Pe salariul minim vom putea vedea o majorare anul acesta?

-Marcel Ciolacu: E o discuție să avem de anul acesta. V-am zis, această propunere a venit din zona IMM-urilor.

-Și pentru creșterea prețurilor la alimente?

-Marcel Ciolacu: Există, am venit cu acele vouchere de 50 de euro, de ele beneficiază cei cu venituri mici. Sunt ferm convins, când va ieși actul normativ, va fi explicit.

-Întrebare: Cei 50 de euro vor fi de ajuns?

-Marcel Ciolacu: Nimic nu este de ajuns niciodată. Important este să acoperim din efecte și să stopăm această inflație într-un echilibru sustenabil, să nu stricăm mai mult, venind cu mai mulți bani pe consum, să ne trezim cu o inflație și mai mare. O dată deblochezi investițiile, o dată vii cu ajutor, astfel încât să rămână un echilibru și să scadă inflația, nu să crească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cu cât ar putea crește salariul minim în 2022. Marcel Ciolacu: Discutăm o propunere de la IMM-uri