Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cu cât scad facturile după izolarea termică a blocurilor: "După anvelopare practic nu mai pornea centrala decât când deschideam foarte larg geamurile"

Izolarea termică a blocurilor va fi gratuită pentru locatari. Aproape toate costurile vor fi acoperite, de anul viitor, din fonduri europene, de la bugetul de stat şi cel local. Pentru 2023, mii de cereri sunt în aşteptare doar la Bucureşti. 

de Andreea Milea

la 19.12.2022 , 19:50

În Capitală, izolarea termică a blocurilor bate pasul pe loc. Cele şase primării de sector au reuşit să renoveze sub 300 de blocuri în ultimul an. Administratorii speră că noua lege va scurta enormele liste de aşteptare.

Cu cât scad facturile după izolarea termică a blocurilor

Anvelopări ultimul an: 

Vezi și
  • Sectorul 1 - 54
  • Sectorul 2 - 96
  • Sectorul 3 - 12
  • Sectorul 4 - 47
  • Sectorul 5 - 25
  • Sectorul 6 - 37
Pe acelaşi subiect

Paul Moldovan, administrator public Primăria Sector 6: Câţi ar fi cei care asteaptă anveloparea? Ca să vă raspund sincer noi avem pe listă aproximativ 1200 de blocuri. Mergem pe ordinea din acea listă tocmai ca să nu generăm discuţii.

Până acum, asociaţiile de locatari plăteau până la un sfert din valoarea lucrărilor. De la anul, statul va achita 97%. Diferenţa va fi plătită de proprietari sau din împrumuturi făcute de primărie.

Nicolae Ciucă, premierul României: Asigurăm finanţarea acestor proiecte in procent de 90% din fonduri nerambursabile fonduri europene, din cele 10 procente rămase, 7% vor fi acoperite din bugetele locale.

Există totuşi nemulţumiţi.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Ordonanţa de urgenţă in sine nu e rea. Ce este rău este că ea a fost făcută pe repede inainte, fără consultare şi fără ca toti actorii să ştie de ea. Nici măcar nu putem să reluam munca pentru că noi am plătit deja o proiectare pentru aceste blocuri şi dacă mai refacem o dată proiectarea o să vină curtea de conturi să ne intrebe: de ce aţi platit de două ori proiectarea pentru acelaşi lucru.

La fel de nemulţimiţi sunt şi cei care şi-au izolat termic blocul de curând. Ei trebuie să plătească o parte din investiţie. Gabriela Voicu, administrator într-un bloc renovat acum 6 ani, spune că locatarii încă mai au de plată 5% din contract. Chiar şi aşa, merită banii, spun ei.

Un bloc izolat ajută la menţinerea căldurii în apartamente mai mult timp. Astfel, consumul de energie este mai scăzut, la fel şi facturile, care ajung să fie mai mici cu cel puţin 30%.

Gabriela Voicu, administrator de bloc: Vara ne era foarte cald, iar iarna aveam tot timpul tavanul rece, respectiv pereţii reci. După anvelopare practic nu mai pornea centrala decât când deschideam foarte larg geamurile. S-a simţit foarte mult şi din punct de vedere energetic, facturile mai mici la Termoenergetica.

Localnic: Este mai bine cu căldura. Sunt cel puţin 20 de grade constant.

Cât despre preţuri, la Bucureşti depind în funcţie de sector. Cel mai scump este în sectorul şase: cinci milioane şi jumătate de lei pentru un bloc cu opt etaje.

Andreea Milea, reporter Observator: De exemplu, anveloparea unui bloc de 8 etaje din Sectorul 6, costă 5 milioane şi jumătate de lei. Preţuri aproape la fel de mari sunt si in sectoarele 4 si 3, între patru milioane de lei si 4,5 mil lei. Comparativ, cele mai mici preţuri sunt în Sectorul 2. Pentru rabilitarea termică a unui bloc cu 8 etaje, costurile nu depăşesc 500.000 de lei.

Primarii de sector promit că anul viitor vor izola termic mai multe blocuri.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri economice » Cu cât scad facturile după izolarea termică a blocurilor: "După anvelopare practic nu mai pornea centrala decât când deschideam foarte larg geamurile"