Antena Meniu Search
x

Video Pâine sau rondele de orez expandat? Detaliul pe care nu mulţi îl iau în calcul când renunţă la clasica franzelă

Mâncăm mai puţină pâine, dar mai scumpă. Brutăriile artizanale sunt tot mai căutate, semn că suntem mult mai atenţi la alimentul pe care îl consumăm zilnic: să aibă un gust special, să fie fără conservanţi şi să aibă cât mai mulţi nutrienţi. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 14.11.2023, 19:59

Vezi și

Pe orice raft de magazin franzela are concurenţi puternici: de la chifle, la pâinea neagră sau cu seminţe. "Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în ultimii cinci ani românii au consumat cu 800 de kilograme mai puţină pâine, însă în brutăriile artizanele este plin, iar românii aleg să consume mai puţin şi mai bun", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator. 

Cât costă pâinea într-o brutătie artizanală

"E una să mănânci franzelă normală şi e una să mănânci o felie de pâine artizanală, pentru că ţine saţ mai mult, adică te saturi mai bine", crede un bărbat. Într-o brutărie artizanală, o pâine ajunge la 35 de lei. Cu atât mai scumpă, cu atât mai sănătoasă, spun specialiştii. 

"Cea mai ok variantă pe partea de pâine artizanală ar fi să ne luăm după preţ şi nu după tipul de pâine. Clar cele cu seminţe sunt mai bune, pentru că au şi seminţe şi pâine şi grăsimi. Chiar şi la cele artizanale, să încercăm să evităm franzelele la 2,3,4 lei", spune Fabius Antal, expert în wellbeing.

Pe acelaşi subiect

"Produsul industrializat, care ne-a făcut rău, a început să scadă, pentru că lumea a început să-şi dea seama că o pâine artizanală, chiar dacă este un pic mai scumpă este mai sănătoasă", a precizat Daniel Ion, brutar artizanal.

Mulţi români fac pâine acasă

Cei care vor să fie siguri de ingrediente, fac pâine acasă. "De obicei persoanele care sunt interesate în pâine de la brutăria artizanală sunt fie persoane cu copii, familii, fie persoane care sunt conştiente, atente cu nutriţia lor", spune Robert Tătar, proprietar brutărie artizanală. 

"În ultima vreme am început să-mi fac propria pâine acasă. Am o maşină de făcut pâine şi în trei ore am o pâine proaspătă şi mult mai bună decât ce găsesc în magazine", mărturiseşte un român. 

Ce rişti dacă mănânci rondele expandate

Cei care au renunţat de tot la pâine mănâncă sărăţele sau rondele expandate. Atenţie, însă! Sunt la fel de procesate ca pâinea industrială. 

"Sunt înlocuitori pentru cei care vor să scadă în greutate. Însă nu vom regăsi neapărat aceleaşi calităţi nutritive ca în cazul unei pâini. Rondelele de orez sunt procesate, nu sunt ca şi cum ai face un orez acasă", explică Şerban Damian, nutriţionist.

Românii mănâncă atât de multă pâine încât am depăşit media europeană. Dar din grânarii Europei, am ajuns să cumpărăm tot mai multă pâine congelată.

Consumul de pâine scade per total, însă, chiar şi aşa, suntem europenii care mănâncă cele mai multe produse de panificaţie pe cap de locuitor, aproape 100 de kilo­grame anual, peste media europeană şi dublu faţă de spanioli, cu 50 de kg. 

Pe măsură ce statul român şi-a închis industria de panificaţie, de prin 2010 încoace, importurile de pâine congelată din Polonia au crescut de opt ori. Bulgaria, Ungaria, Franţa, Belgia sau Germania încasează şi ele, anual, milioane de euro pentru că ne macină grâul. Îl amestecă cu apă şi maia şi ni-l dau înapoi congelat. 

Nutriţioniştii recomandă până la trei felii de pâine pe zi pentru femei şi până la 5 felii pentru bărbaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Pâine sau rondele de orez expandat? Detaliul pe care nu mulţi îl iau în calcul când renunţă la clasica franzelă