Video Cum poţi recunoaşte fructele şi legumele coapte, sănătoase, fără pesticide. Marinela şi soţul ei au propria tactică
Începe vara, aşa că e cazul să ne adaptam şi meniul pentru temperaturile în creştere. Salatele de fructe sau de legume sunt ideale în această perioadă. Cele naturale, nu înecate în pestidice. Iată cum le recunoaştem pe cele bune doar după aspect.
"Roşiile sunt culese de ieri dimineaţă. Dacă roşia e netratată, ea nu poate să arate ca-n poză, să fie tare, să nu aibă chiar nicio defecţiune", arată un producător. Imperfecţiunile ne arată dacă roşiile sunt naturale sau nu. În plus, cele autentice nu vor arăta niciodată la fel.
Cum alegem fructele şi legumele
Marinela le aduce din Dăbuleni, zonă cunoscută pentru pepeni, dar cu gust şi când vine vorba de roşii. "În fiecare seară merg cu soţul acasă, le culegem şi în fiecare zi punem pe tarabă roşii proaspete. Până nu cumpără clientul se să convingă... Numai cumpărând, le testează acasă şi am foarte mulţi clienţi", spune Marinela Popa, producător de roşii.
"Conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al fructelor şi legumelor, prin caracteristile vizuale prospeţime, calibru, formă şi culoare. Recomandarea noastră este să se consume produse autohtone", sfătuieşte Sorin Romulus Agapie, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Dolj.
"Noi sfătuim să se uite foarte bine dacă sunt lovite, au urme de mucegai, dacă au pete şi aşa mai departe, astfel încât să poată să-şi achiziţioneze nişte produse conforme", spune Ilarian-Cosmin Şomîcu, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului.
Recomandările nutriţioniştilor
Nutriţioniştii recomandă să consumăm zilnic 2-3 fructe şi 4-5 legume, pentru aportul de fibre, de vitamine şi oligoelemente. Însă trebuie să fim atenţi cum le alegem pentru a evita problemele de sănătate.
"Dacă au foarte mult pesticid, pot să apară fel de fel de intoxicaţii, urticarie, dermatite, pot să apară şi afecţiuni tiroidiene. Pot să apară, de asemenea, tulburări gastro-intestinale, diaree, dureri de burtă, gastrite", explică Iuliana Petrişor, nutriţionist.
Atenţie şi la mituri. Teoria conform căreia morcovii şi castraveţii mici sunt mai gustoşi este falsă, spun specialiştii. La fel şi cea care spune că roşiile cu ţugui ar fi toxice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰