Video

Cum schimbăm contractul pentru energia electrică

Publicat: 05.01.2021, 15:50.
Actualizat: 05.01.2021, 15:51

Liberalizarea pieţei de energie electrică a creat mare confuzie printre consumatorii români. Un sondaj recent arată că peste 90% dintre consumatorii casnici nici măcar nu ştiau de această schimbare de la începutul anului. Sunt însă şi cei care au auzit că se schimbă contractele, dar nu au înţeles în ce fel.

Mii de români au făcut, ieri, cozi pentru a cere o explicaţie de la furnizorii de energie electrică. În unele sedii, oamenii au fost daţi afară cu poliţia.

În cele din urmă, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat prelungirea posibilităţii de schimbare a contractelor până la finalul lunii martie.

Etapele schimbării contractului de energie electrică

Înainte de toate trebuie să vă uitați pe factură, în stânga sus. Dacă scrie factură piață concurențială nu trebuie să mai faceți nimic. Deja aveţi preţul cel mai mic.

Dacă nu scrie aveți trei opțiuni:

Unde poţi compara preţurile la energie electrică

Întâi e indicat să analizaţi preţurile energiei electrice de la diferiţi furnizori, cu ajutorul comparatorului de pe site-ul ANRE.ro. Introduceţi câteva informaţii: consumul, judeţul, valoarea facturii actuale şi perioada contractului.

Automat, veţi primi preţurile de la toţi furnizorii din apropiere.

În funcţie de pachetul ales, puteţi vedea şi documentele necesare pentru a încheia noul contract. Totul durează maxim 21 de zile şi se poate face online sau la ghişeu.

Cine rămâne la actualul furnizor, dar pe piaţă reglementată, ar putea plăti, în funcţie de zona în care se află, preţuri mai mari cu până la 26 la sută. Cine semnează contract nou trebuie totuşi să fie extrem de atent la ce conţine.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.