Antena Meniu Search
x

Video Cum trebuie să arate dosarul de angajare a unei bone, potrivit noii legi. Salariul bonelor pornește de la 3.000 de lei

Legea bonelor se schimbă din nou. Proiectul adoptat săptămâna trecută de Guvern le dă posibilitatea părinţilor să devină angajatori direcţi ai celor au grijă de copiii lor. Doar că procesul este anevoios şi înseamnă drumuri pentru părinţi şi un dosar stufos al bonei, care nu poate fi contractată, daca nu are studii de calificare. 

de Ioana Matei

la 02.05.2022, 21:11

Vezi și

Doiniţa are grijă de cele două fetiţe ale unei prietene şi a tot lucrat ca bonă, în ultimii şase ani. Nu are certificat de calificare, dar spune că părinţii nu cer diplome. 

Doiniţa, bonă: Să vadă cum colaborezi cu copiii, cum te integrezi, cum lucrezi cu ei. Eu am văzut şi bone care au calificare şi au dat greş. 

Antoaneta Istrate, manager agenţie bone: Dacă părinţii aleg o persoană care nu este certificată şi care se potriveşte în familie, atunci ar fi binevenită o lege care să permită un contract legal între părinte şi bonă.

Statul a complicat și mai mult procesul de angajare a unei bone

Pe acelaşi subiect

Aşa cum arată acum, proiectul adoptat de Guvern a reuşit, de fapt, să complice lucrurile. Ca să poată angaja direct o bonă, părinţii vor face prima dată un drum la ANAF, ca să se înregistreze ca persoană juridică. 

Ioana Matei, reporter Observator: Dosarul bonei, de care trebuie să se ocupe tot părinţii, conţine opt acte, printre care şi cazierul viitoarei bone, dovezi de la medic şi de la psiholog că este aptă de muncă, un certificat de calificare profesională, dar şi unul de integritate comportamentală. 

Apoi, trec şi pe la ITM, iar orice angajare fără acest dosar, care trebuie ţinut în casă, la îndemână, atrage amenzi cuprinse între 2.000 şi 6.000 de lei.

Doiniţa, bonă: Nu sunt părinţi care au destui bani ca să acopere toate cheltuielile, asigurările şi toate cele.

În prezent, serviciile de baby-sitting pot fi contractate doar printr-o firmă specializată sau dacă bona are PFA.

Antoaneta Istrate, manager agenţie bone: Salariile pentru un program de 8 ore, pe care le solicită o bonă, sunt de 3.000 - 3.500 de lei.

Potrivit datelor oficiale, doar 118 persoane au contracte de muncă active ca bonă sau baby-sitter, iar alte 600 lucrează ca guvernante.

Cum arată dosarul de angajare al unei bone

1. contract de muncă

2. certificat de calificare

3. cazier judiciar

4. adeverinţă medicală

5. raport de evaluare psihologică

6. adeverinţă de la Protecţia Copilului

7. declaraţie pe propria răspundere

8. certificat de integritate comportamentală

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cum trebuie să arate dosarul de angajare a unei bone, potrivit noii legi. Salariul bonelor pornește de la 3.000 de lei