Antena Meniu Search
x

Video Daniel se ocupă de legume de aproape un deceniu, iar acum va lua bani de la stat. Cât va primi pentru fiecare metru pătrat cultivat în seră

Ajutor pentru legumicultori! Cei care plantează în sere sau solarii vor primi bani de la Guvern. Chiar dacă e vorba de doar un euro pe metru pătrat, agricultorii spun că, în sezonul rece, costurile sunt aşa de mari încât orice ajutor e binevenit. Pentru a beneficia de sume, agricultorii trebuie să depună cereri în următoarele două săptămâni. 

de Angela Bertea

la 15.09.2023, 20:25

Vezi și

Daniel cultivă roşii, ardei sau castraveţi de aproape un deceniu. Trăieşte din roadele pământului, aşa că ajutorul de la stat e mană cerească. 

Daniel Bilinc, legumicultor: M-am bucurat foarte mult pentru că ştiu că am bani să îmi prelungesc culturile până la 1 ianuarie. Îmi cumpăr 2-3 tone de cărbuni şi m-am asigurat. Şi ştiu că avem legumele noastre. 

Daniel se ocupă de legume de aproape un deceniu, iar acum va lua bani de la stat

Cheltuielile din timpul iernii sunt mult mai mari. 

Pe acelaşi subiect

Daniel Bilinc, legumicultor: Anul trecut am recoltat după 10 decembrie, capia şi gogoşari foarte frumoşi. Dar în momentul în care apar brumele, pe perioada nopţii, încălzim. Stăm noaptea şi băgăm două trei focuri ca să putem asigura temperatura optimă. 

Centralele sau foliile de plastic sunt salvarea legumicultorilor care încearcă să îşi menţină culturile pe tot parcursul anului. 

Reporter-Raisa Chitic, legumiculor: Ce implică culturile în extrasezon?

- O mai mare grijă, căldură dacă vremea nu o să ţină cu noi. Chiar dacă sunt culturi cărora le place frigul, tot trebuie să pui un rând de folie, chiar şi termică. 

Programul proaspăt adoptat nu este însă pentru orice cultură. Se încadrează doar producătorii care plantează legumele în solarii sau sere. În 2020, în România erau 15.000 astfel de producători. 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Prin acest act normativ asigurăm și finanțarea pentru fermierii ce se vor înscrie în program pentru perioada 2023 – 2024 și vor primi 1000 de euro/1000 mp cultivați cu tomate, ardei, castraveți, fasole verde, salată, spanac şi ceapă verde

În total, 22 de milioane de euro sunt destinate legumicultorilor. Ajutorul ar acoperi însă doar un sfert din investiţii.

Raisa Chitic, legumiculor: Este o sursa de venit şi ne ajută şi pe noi să ne continuăm activitatea. Să nu ne oprim. Contează foarte mult că noi lucrăm cel mai mult în extrasezon, acum vindem vinete pentru conserve, după aceea stagnare

Pentru a beneficia de ajutor, doritorii trebuie să depună cerere în următoarele două săptămâni. Banii vor ajunge la oameni abia la sfârşitul lunii ianuarie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Daniel se ocupă de legume de aproape un deceniu, iar acum va lua bani de la stat. Cât va primi pentru fiecare metru pătrat cultivat în seră