Antena Meniu Search
x

Video Locul din România unde s-au cultivat pentru prima oară cartofi. Omul care a adus leguma în ţara noastră, în 1776

A început festivalul Cartofului la Palatul Brukenthal din Avrig. Sute de turişti au avut ocazia să guste din preparatele gastronomice româneşti şi internaţionale care au avut la bază banalul cartof. Musacaua şi ciorba au fost doar unele dintre mâcărurile care i-au încântat pe turişti. În anul 1776, guvernatorul Transilvaniei a început să cultive cartofi pentru prima dată în România. 

de Redactia Observator

la 11.09.2023, 08:22

Vezi și

Încă de la primele ore ale dimineţii, bucătarii au încins plitele şi ceaunele, iar cartofii au fost gătiţi simpli sau în diverse combinaţii. "Avem aici o musaca din cartofi făcută la noi în casă. Avem cartofi în ceapă, cartofi umpluţi. Avem ciorbă de cartofi cu afumătură, mămăligă cu brânză şi legumele proaspete culese din grădina Brukenthal", arată Remus Păpălău, bucătar.

Reţete delicioase cu cartofi

Gurmanzii au servit garniturile de cartofi cu miel sau purcel la proţap. "Avem cartoful care este de foarte multe feluri pregătit, dar nu merge fără o carne, fără o pulpă de purcel, miel. Aici avem un miel pregătit, acum îl dăm cu baiţ. E un baiţ special cu mai multe condimente, cu ulei de măsline şi multe condimente asiatice", spune Mircea Codrea, bucătar.

Vizitatorii ajunşi la palat au fost încântaţi de acest eveniment, dar mai ales de preparatele culinare pregătite de bucătari. "Este ceva deosebit şi ne-au impresionat bucatele acestea. Sunt foarte frumoase şi apetisante", mărturiseşte o femeie, care a cumpărat cartofi cu bacon şi caşcaval.

Pe acelaşi subiect

"Am venit pentru acest loc. Este un loc frumos, încărcat de istorie şi ani. Baronul Brukenthal este un personaj important în istoria Sibiului", spune o altă femeie.

Baronul Brukenthal a adus cartoful în Sibiu

În urmă cu sute de ani baronul Brukenthal introducea cartoful ca plantă experimentală pe domeniile sale de la Avrig, judeţul Sibiu.

"Aici Samuel from Brukenthal a platat primii cartofi în Europa de Est. De aici, cartoful a ajuns în provincile româneşti, în Moldova, Ţara Românească. Sute de ani omenirea se lupta cu foametea şi cartoful a devenit acel aliment care a determinat alimentaţia populaţiei în perioada iernii să fie asigurată prin cartof", explică Arnold Klingheis, reprezentant Palatul Brukenthal Avrig.

Festivalul cartofului se va încheia în data de 8 octombrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Locul din România unde s-au cultivat pentru prima oară cartofi. Omul care a adus leguma în ţara noastră, în 1776