Antena Meniu Search
x

Video De azi începe plata pensiilor majorate. Câţi bani va primi în plus un pensionar care încasează puţin peste 2.000 de lei

Veşti bune pentru pensionari. Poşta Română începe livrarea pensiilor chiar de azi, iar vestea şi mai bună e că acestea vor ajunge la români, majorate, conform datelor furnizate de Ministerul Finanţelor. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 05.01.2024, 09:06

Vezi și

Zece mii de poştaşi încep de astazi să distribuie pensiile majorate cu aproape 14% în teritoriu, la domiciliul beneficiarilor, iar plata pe card se face între datele de 11 şi 12 ianuarie. Este de altfel prima lună în care pensionarii au venituri mai mari cu 13,8% şi asta pentru că toate pensiile sunt indexate la începutul acestui an cu rata inflaţiei.

Pensia minimă creşte, spre exemplu cu aproape 160 de lei. La o pensie de puţin peste 2000 de lei, creşterea va fi una mai consistentă, de aproape 270 de lei. De altfel, de la data de 1 septembrie, aproape 3 milioane de pensionari vor avea venituri majorate şi asta pentru că toate pensiile vor fi recalculate. Impactul bugetar pentru aceste două majorari de pensii din anul 2024 este de 31 miliarde lei, conform datelor Ministerului Finanţelor. 

Calendarul plății pensiilor în ianuarie 2024

Potrivit ministerului Muncii, pensiile vor intra pe card, în luna ianuarie, după calendarul obișnuit, adică în zilele de 11-12 ianuarie. Mai mult decât atât, plata către beneficiari se va efectua începând cu data de 5 ianuarie 2024.

Pe acelaşi subiect

"Casa Națională de Pensii informează că în luna ianuarie 2024 plata pensiilor la Poștă se face conform convenției încheiate între cele două instituții. Fondurile necesare s-au transmis astăzi către Poșta Română. Astfel, sumele virate vor ajunge în conturile Poștei Române SA pe data de 4 ianuarie 2024. Iar distribuirea pensiilor pe teren (la domiciliul beneficiarilor) se va efectua începând cu data de 5 ianuarie 2024.

Totodată, menționăm că plata pe card a pensiilor se va face în perioada 11-12 ianuarie. Facem precizarea că deschiderea de credite de la Ministerul Finanțelor pentru plata pensiilor în luna ianuarie 2024 s-a făcut din 29.12.2023 cu utilizarea creditelor începând cu data de 03.01.2024 și cu încadrarea in limitele lunii ianuarie 2024, aprobate de Guvern", a anunțat ministerul Muncii.

Cum se obţine dreptul la pensie

Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Pensionarii care primesc pensiile prin intermediul factorilor poştali sau noii pensionari au posibilitatea de a solicita primirea pensiei pe card. Evident, pentru aceasta au nevoie, în primul rând, să aibă un cont la o bancă. Ulterior, se merge la casa judeţeană de pensii cu un dosar cu documente. Vorbim aici despre o cerere de virare a pensiei în contul de card, un extras de cont unde să fie vizibil contul IBAN, o copie a talonului de pensie şi o copie a actului de identitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » De azi începe plata pensiilor majorate. Câţi bani va primi în plus un pensionar care încasează puţin peste 2.000 de lei