Antena Meniu Search
x

De ce pierde România bani europeni? Statul nu ştie să implementeze reformele cerute de Bruxelles. Expert: Este o boală care ține de 17 ani

Statul român nu ştie să implementeze reformele cerute de Bruxelles și are nevoie de sprijin constant din partea specialiștilor Comisiei Europene. Nu avem capacitatea să înţelegem directivele europene, spun experţii. Iar asta se traduce în investiţii amânate şi bani europeni care ajung cu întârziere sau pe care îi pierdem.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 28.05.2024 , 16:08

În schimbul banilor europeni, în doar doi ani şi jumătate trebuie să realizăm toate reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Deşi sunt 10 cereri de plată, Guvernul de abia a depus cererea 3 în valoare de 2,7 miliarde de euro, care este şi ea blocată la Comisia Europeană.

Petru Luhan, expert în fonduri europene: România şi-a asumat nişte jaloane, s-a întors de la Bruxelles şi a început să tremure de frică că pe cine îşi pune în cap dacă face o reformă la o lege sau la alta şi asta a condus la aceste tergiversări care nu numai că au amânat încasarea tranşei 3, dar în martie trebuia să fie depusă tranşa 4.

Specialiştii de la Bruxelles vor ca pragul pentru microîntreprinderi să scadă de la 500.000 la 60.000 euro, dar şi ca numirile la vârful companiilor de stat să se facă transparent. Un răspuns din partea Comisiei Europene ar putea veni în iunie, iar România ar putea primi în toamnă doar o parte din bani. Pentru că nu ştim să implementăm reformele şi nu ne încadrăm în termenele limită, cerem sprijin european. Directorul pentru sprijinirea reformelor statelor membre din Comisia Europeană, Nathalie Berger, a explicat în exclusivitate pentru Observator cum se derulează procesul.

Vezi și

Nathalie Berger, director pentru sprijinirea reformelor Comisia Europeană: Primim cererea venită la un stat membru, în cazul ăsta România, autorităţile din România şi, având în vedere cererile și obiectivele acestora, împreună prezentăm nişte propuneri şi recomandări.

Pe acelaşi subiect

Experţi: Guvernul, incapabil să gestioneze banii europeni

România este a treia ţară din UE care a beneficiat de cel mai mult suport tehnic pentru implementarea a 105 reforme, din care cele mai multe, 17, anul acesta. Croații au avut nevoie de ajutor pentru realizarea a 120 de reforme, iar grecii pentru 170. La polul opus, sunt țări precum Danemarca, Suedia și Luxemburg, care au beneficiat de suport tehnic pentru implementarea a mai puțin de 20 de reforme. 

Nathalie Berger, director pentru sprijinirea reformelor Comisia Europeană: Am avut privilegiul să oferim suport pentru un număr mare de reforme în România legate de, aș spune, toate domeniile economiei și sociale. Mă gândesc la un proiect interesant pe care l-am implementat cu România pentru prevenirea abandonului școlar timpuriu.

Experţii acuză incapacitatea Guvernului de a gestiona fondurile europene. "Asta dovedește foarte clar incapacitatea Guvernului României de a gestiona fonduri europene. Este deja o boală acută care ține de 17 ani. Noi avem mai puțin de 10% bani absorbiți realmente din PNRR și mai avem doi ani și jumătate din perioada totală de implementare. Este extrem de alarmant", explică Petru Luhan, expert în fonduri europene

"S-au făcut angajări multe la stat în ultimii ani însă modul în care acestea au fost făcute, dacă au fost aduși oamenii cu studiile necesare, experiență necesară", spune avocatul Valentin Mircea. În ritmul actual, România va pierde cel puţin 20% din cei peste 28 miliarde de euro din PNRR, spun specialiştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri economice » De ce pierde România bani europeni? Statul nu ştie să implementeze reformele cerute de Bruxelles. Expert: Este o boală care ține de 17 ani