Parlamentul a modificat taxa de solidaritate pentru a obliga OMV Petrom să o plătească. Simion: Nu va face posibilă taxarea companiei
Parlamentul a adoptat miercuri cu 178 de voturi "pentru" şi 71 de abţineri, proiectul de lege privind contribuția de solidaritate pe "profiturile excesive" ale companiilor din industria de țiței, gaze, cărbune și rafinare la care a introdus prevederi pentru a face posibilă taxarea OMV Petrom. Miza este una uriașă: dacă OMV-Petrom ar plăti această taxă statul ar avea de câștigat peste 1 miliard de euro pentru 2022.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege prin care se instituie contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate privind extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului, introducând prevederi referitoare la determinarea ponderii în cifra de afaceri a acestor activităţi, relatează Agerpres.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr.186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie a fost adoptat cu 178 de voturi "pentru" şi 71 de abţineri.
În raportul comisiilor de specialitate se arată că prin proiectul de lege se instituie contribuţia de solidaritate ca o măsură comună şi coordonată la nivelul Uniunii Europene care permite, în spiritul solidarităţii, generarea de venituri suplimentare pentru ca autorităţile naţionale să ofere sprijin financiar gospodăriilor şi întreprinderilor puternic afectate de creşterea preţurilor la energie.
"Sunt contribuabili obligaţi la plata contribuţiei de solidaritate plătitorii de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităţilor economice NACE a doua revizuire şi de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3.037/90 al Consiliului, precum şi a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 - "Extracţia ţiţeiului", 0620 - "Extracţia gazelor naturale", 0510 - "Extracţia huilei", 1910 - "Fabricarea produselor de cocserie" şi 1920 - "Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului" şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv", prevede actul normativ.
- Nouă lovitură pentru OMV Petrom. Plată de 120 milioane euro suplimentar, impusă de ANAF
- "Portița" prin care România ar putea obliga OMV să plătească taxa de 1 miliard de euro: "Aşteptaţi 25 iunie"
- ANAF încă face verificări la OMV Petrom: Taxa de solidaritate se declară pe 25 iunie. Atunci se va vedea cine va...
Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu amendamente. Astfel, deputaţii au introdus prevederi prin care determinarea ponderii în cifra de afaceri a activităţilor privind extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului se realizează prin includerea mai multor elemente.
Cum se va calcula ponderea în cifra de afaceri
În privinţa acestor activităţi economice, determinarea ponderii în cifra de afaceri se realizează prin:
- preţul de vânzare al acestor produse pentru cantităţile extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate; în cazul vânzării către persoane afiliate, se ia în considerare preţul de vânzare, dar nu mai puţin decât media preţurilor de vânzare către persoanele neafiliate din anul fiscal/exerciţiul financiar de referinţă; în situaţia în care nu există tranzacţii cu persoane neafiliate, se ia în considerare preţul de vânzare, dar nu mai puţin decât media cotaţiilor la bursă în anul fiscal/exerciţiul financiar de referinţă;
- media preţurilor prevăzute la punctul anterior, dar nu mai puţin decât media cotaţiilor la bursă din anul fiscal/exerciţiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantităţile extrase de către contribuabil şi aflate la sfârşitul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023 în patrimoniul contribuabilului;
- media preţurilor prevăzute la primul punct, dar nu mai puţin decât media cotaţiilor la bursă din anul fiscal/exerciţiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantităţile extrase de către contribuabil şi utilizate ca materie primă în cursul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023.
În cazul activităţilor economice privind fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute prin rafinarea se adaugă şi tariful serviciilor prestate în cursul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023. Amendamentele au fost propuse de grupurile parlamentare PSD, PNL şi UDMR. Camera Deputaţilor este for decizional cu privire la acest proiect de lege.
Simion: Nu va face posibilă taxarea OMV Petrom
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, miercuri, că proiectul nu va face posibilă taxarea OMV Petrom. "Ponderea noastră este de 10 la sută în Parlament, totuşi denunţăm lucruri înfăptuite samavolnic precum aşa-zisa taxare a OMV Petrom care nu se va întâmpla niciodată. Ne-am abţinut şi în comisii şi în plen pentru că actuala coaliţie vinde himere. În actuala formă a legii nu va fi posibilă taxarea OMV Petrom", a afirmat Simion, într-o conferinţă de presă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰