Antena Meniu Search
x

Declaraţia unică 2024. Termenul limită şi cine trebuie să o depună

Anul 2024 vine cu schimbări semnificative pentru români, din punctul de vedere al sistemului fiscal, iar aceste schimbări nu ocolesc celebra Declaraţie unică pe care o au de depus anumite categorii de persoane.

de Redactia Observator

la 10.01.2024, 18:58

Declaraţia unică trebuie depusă până la sfârşitul lunii mai
Declaraţia unică trebuie depusă până la sfârşitul lunii mai
  • Anul 2024 a venit cu numeroase modificări fiscale pentru români.

Este vorba despre celebrul formular 212 care înseamnă atât o trimitere către trecută, respectiv stabilirea taxelor pe care persoana ce depune formularul le are de plătit pe veniturile realizate în 2023, cât şi o trimitere către viitor, pentru că formularul înseamnă estimarea taxelor pe veniturile din 2024.

Declaraţia unică 2024 vine cu modificări fiscale faţă de anii precedenţi. Vorbim, printre altele, despre modul de stabilire a bazei de calcul a impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor sau despre modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din câștigurile din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate. De asemenea, vorbim despre modificări şi în ceea ce priveşte posibilitatea ca veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a desfășurării activității ca punct gastronomic local să reprezinte venituri din activități independente.

Data 25 mai este termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice 2024

În principiu vorbim despre posibilitatea ca 25 mai 2024 să fie termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice 2024. Spunem în principiu pentru că această dată a fost vehiculată în cei mai mulţi dintre anii precedenţi.

Pe acelaşi subiect

Cum însă în 2024 data de 25 mai pică într-o zi de sâmbătă, ne aşteptăm ca termenul final propus să fie 24 mai 2024, deşi există inclusiv posibilitatea ca termenul să fie prelungit, din diferite motive.

Cine trebuie să depună declaraţia unică în 2024

Declaraţia unică îi vizează în special pe cei care obţin bani din activităţi independente, fără contract de muncă. Vorbim aici despre cei care obţin venituri din activităţi independente, chirii, dividende, dobânzi, videochat, meditaţii, etc.

În baza veniturilor declarate prin intermediul formularului 212, aceste persoane au de achitat către stat, în principiu, cam jumătate din sumele obţinute, în contul impozitului pe venit şi a contribuţiilor pentru sănătate şi pensie.

Cum se completează corect

Este evident că, în fiecare an, completarea Declaraţiei unice dă mari bătăi de cap celor obligaţi să o completeze. Iar anul acesta situaţia pare şi mai complicată, astfel că recomandarea de bază se îndreaptă spre consultarea unui specialist.

Totuşi, cum nu toţi care obţin venituri din activităţi independente îşi permit să consulte un specialist în vederea completării Declaraţiei unice există o altă variantă pentru a vedea cum se completează corect acest formular, iar detalii în acest sens se regăsesc pe site-ul oficial al ANAF.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Declaraţia unică 2024. Termenul limită şi cine trebuie să o depună