Antena Meniu Search
x

Video Deşi avem salarii mici, mâncarea și hainele ne costă mai mult decât pe polonezi, unguri, bulgari sau sârbi

Suntem prea săraci ca să cumpărăm ieftin! Nu din snobism, ci pentru că toate s-au scumpit în ultima vreme. Un studiu Eurostat arată că, deşi avem salarii mici, mâncarea ne costă mai mult decât pe polonezi sau sârbi. Asta pentru că ne bazăm pe ce produc alţii. Aducem carne din Polonia, lapte din Ungaria si brânză din Bulgaria.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 03.08.2021, 20:47

Vezi și

Salariul mediu net din România abia dacă depăşeşte 700 de euro. Suntem la coada clasamentului european. Paradoxal, plătim mai mult pentru traiul zilnic. Multe dintre alimentele de bază sunt mai scumpe la noi decât în multe ţări europene. Carnea, spre exemplu, este mai scumpă decat în Polonia, iar la branză sunt cel puţin 10 state în care aceasta este mai ieftină.

Adrian Benţa, analist financiar: Fermele din Polonia sunt mai dezvoltate, au o producţie mai mare şi exportă mai mult.

Noi, în schimb, ne bazăm doar pe ceea ce produc alţii. De exemplu, în cazul cărnii de porc, 70 la sută dintre produsele de la raft sunt importate.

Adrian Negrescu, analist economic: Agricultura românească, industria alimentară din România nu reuşesc să acopere volumele de marfă cerute de hipermarketuri şi supermarketuri.

Pe acelaşi subiect

Coşul de cumpărături pare de la o lună la alta mai sărăcăcios

Şi plătim scump pentru asta. Nu-i de mirare că de la o lună la alta, în coşul de cumpărături punem mai puţine produse.

''Astăzi m-a costat în jur de 150 lei.

 Ce ați cumpărat?

O pulpă de vițel. Împreună cu rasol 50 de lei.

De scumpit se scumpesc mereu și pensiile noastre au rămas la fel.''

Şi la haine trăim pe picior mare. Îmbrăcămintea e mai scumpă-n România decât în Bulgaria, Ungaria sau Turcia.

Adrian Negrescu, analist economic:  Creșterile semnificative de prețuri trebuie raportate la cursul euro, în condițiile în care cele mai multe produse vin din import.

Guvernanţii spun că majorările de preţ sunt normale.

Florin Cîţu, premierul României: Ar trebui să ne obișnuim cu prețuri care cresc și scad pentru că asta înseamnă economie de piață.

Serviciile din hoteluri şi restaurante sunt şi ele mai costisitoare la noi decât la vecinii bulgari sau la turci, deşi de multe ori condiţiile sunt mult mai proaste. Vesticii şi nordicii sunt în top atunci când vine vorba de preţuri mari. Dar şi salariile lor sunt pe măsură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Deşi avem salarii mici, mâncarea și hainele ne costă mai mult decât pe polonezi, unguri, bulgari sau sârbi