Antena Meniu Search
x

Directorul general al celei mai mari bănci din SUA avertizează: Economia globală ar putea ajunge în recesiune la jumătatea anului viitor

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a avertizat luni că un amestec ”foarte, foarte serios” de factori contrari ar putea duce atât economia SUA, cât şi cea globală, în recesiune până la jumătatea anului viitor, a transmis CNBC, citat de news.ro. Inflaţia fulgerătoare, ratele dobânzilor şi războiul din Ucraina sunt cei mai îngrijorători indicatori pentru recesiune.

de Redactia Observator

la 11.10.2022, 11:30

Directorul JPMorgan Chase avertizează: Economia SUA ar putea ajunge în recesiune la jumătatea anului viitor
Directorul JPMorgan Chase avertizează: Economia SUA ar putea ajunge în recesiune la jumătatea anului viitor - Profimedia Images

Jamie Dimon, directorul general al celei mai mari bănci din SUA, JPMorgan Chase, a declarat că economia SUA ”încă merge bine” în prezent şi că consumatorii ar putea fi într-o formă mai bună în comparaţie cu criza financiară globală din 2008.

”Dar nu poţi vorbi despre economie fără a vorbi despre lucruri în viitor – şi acestea sunt lucruri serioase”, a spus Dimon luni, pentru CNBC, potrivit news.ro.

Inflaţia fulgerătoare, ratele dobânzilor şi războiul, indicatorii îngrijorători pentru recesiune

Printre indicatorii îngrijorători, Dimon a citat impactul inflaţiei fulgerătoare, ratele dobânzilor care au crescut mai mult decât se aştepta, efectele necunoscute ale relaxării cantitative şi războiul Rusiei în Ucraina.

Pe acelaşi subiect

”Acestea sunt lucruri foarte, foarte serioase care cred că ar putea împinge SUA şi lumea – adică Europa este deja în recesiune – şi este posibil să pună SUA într-un fel de recesiune peste şase până la nouă luni de acum înainte”, a spus Dimon.

Comentariile sale vin într-un moment de îngrijorare crescândă cu privire la perspectiva unei recesiuni economice, deoarece Rezerva Federală şi alte bănci centrale majore ridică ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia în creştere.

Vorbind cu CNBC luna trecută, preşedintele Rezervei Federale din Chicago, Charles Evans, a spus că se simte îngrijorat de faptul că banca centrală a SUA merge prea departe în încercarea sa de a aborda ratele ridicate ale inflaţiei.

Ratele dobânzilor de referinţă au crescut cu trei sferturi de punct procentual

Fed a majorat luna trecută ratele dobânzilor de referinţă cu trei sferturi de punct procentual, a treia creştere consecutivă de această dimensiune. Oficialii Fed au mai indicat că vor continua creşterea ratelor cu mult peste intervalul actual de 3% până la 3,25%.

CEO-ul JPMorgan Chase a spus că Fed ”a aşteptat prea mult şi a făcut prea puţin” în timp ce inflaţia a urcat la maxime ale ultimelor patru decenii, dar banca centrală ”recuperează în mod clar”.El a adăugat că nu poate fi sigur cât de mult ar putea dura o recesiune în SUA, adăugând că participanţii de pe piaţă ar trebui să evalueze în schimb o serie de rezultate.

”Poate trece de la foarte uşor la destul de greu şi multe vor depinde de ceea ce se întâmplă cu acest război. Deci, cred că este greu să ghicesc”, a precizat Dimon. Singura garanţie este sigur sunt pieţele volatile. El a avertizat, de asemenea, că acest lucru ar putea coincide cu condiţii financiare dezordonate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Directorul general al celei mai mari bănci din SUA avertizează: Economia globală ar putea ajunge în recesiune la jumătatea anului viitor