Antena Meniu Search
x

Video Dispar bancomatele de la o lună la alta. Românii folosesc tot mai mult plata cu cardul sau cu telefonul

Dispar bancomatele. De la o lună la alta, numărul ATM-urilor tot scade, arată datele oficiale. Explicaţia? Românii sunt mai comozi şi preferă să facă toate plăţile cu cardul sau telefonul, aşa că banii cash sunt tot mai puţin folosiţi. Specialiştii spun că e abia începutul şi că bancomatele vor fi şi mai puţine în anii care urmează. 

de Redactia Observator

la 15.07.2023, 20:33

Vezi și

Aproape toţi avem portofelele goale. Şi asta pentru că tot ce cumpărăm, mâncare sau haine, plătim direct cu cardul sau telefonul. 

Reporter: "Ultima oară când aţi scos bani de la bancomat?"

Trecător: "Săptămâna asta s-a întâmplat, dar accidental."

Reporter: "Ce plătiţi cu cash?" 

Pe acelaşi subiect

Trecător: "La piaţă. Şi atât. Pentru că nu acceptă card." 

Reporter: "Pentru ce mai scoateţi bani cash?"

Trecător: "Pentru tips-uri, de exemplu. Folosesc mai mult cardul, ca toată lumea în ziua de azi. Dar..la piaţă."

Andrei Perianu, fondatorul une platforme financiare: "Nu mai vrei să foloseşti neapărat cash-ul pentru că durează mult mai mult, nu are acelaşi nivel de securitate." 

Adrian Codîlaşu, CFA România: "Trendul este de folosire a cash-ului din ce în ce mai puţin. Şi automat acest lucru va duce şi la scăderea numărului de bancomate."

Tot mai puţine bancomate în România

Trendul se vede şi în datele oficiale transmise de Banca Naţională a României. Am ajuns să avem în jur de 10.000 de bancomate. Cu 1.500 mai puţine decât în urmă cu opt ani. 

Adrian Codîlaşu: "Sistemul bancar s-a adaptat la cererea care exista pe piaţă. Exista cerere cash, automat a crescut numărul de bancomate. Apoi, odată ce ne mutăm către plăţile electronice, vedem creşterea numărului de carduri, creşterea numărului de conturi ale persoanelor fizice."

Trecător: "Cu cardul. Niciodată să scot de la bancomat. De ce? Pentru că îmi vine mult mai simplu cu telefonul să fac plăţi." 

Trecător: "Mult mai rapid. Nu trebuie să mă întrerup de la activităţile de zi cu zi ca să am acces la lichidităţi." 

Avem aproape 21 de milioane de carduri active. La final de 2019 aveam 19,5 milioane

Andrei Perianu: "De la un punct încolo, oamenii, când folosesc metodele digitale de plată, îşi dau seama de avantaje şi renunţă ireversibil la cash. Nu înseamnă că cash-ul o să dispară. Cash-ul are avantajele lui. Însă, ca tot ce e vechi, nu mai creşte" .

Şi la fel se va întâmpla şi cu bancomatele, spun specialiştii. Vor fi tot mai puţine. Studiile arată că 7 din 10 români folosesc dispozitivele mobile pentru cumpărături și plăți online, iar 1 din 3 români plătește cu telefonul în magazine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Dispar bancomatele de la o lună la alta. Românii folosesc tot mai mult plata cu cardul sau cu telefonul