Antena Meniu Search
x

Video Domeniul în care mai e nevoie de încă 20.000 de angajaţi. CEO: "Tot timpul căutăm. Piaţa e foarte efervescentă"

A fost bătaie pe banii statului pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Fondurile pentru Bucureşti şi Ilfov s-au epuizat în 9 minute. Au fost prea mulţi doritori, explică Administraţia Fondului de Mediu care se laudă cu faptul că aplicaţia a funcţionat perfect. Oamenii îi contrazic.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 19.05.2023, 19:36

Vezi și

Nici bine n-a început Casa Verde, că s-a şi terminat pentru locuitorii din regiunea Bucureşti-Ilfov. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Disponibilul alocat pentru sesiune activă a fost epuizat. Este mesajul cu care au fost întâmpinaţi cei care au vrut să se înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul de aproape 100 de milioane de lei a fost epuizat în doar 9 minute. Au reuşit să se înscrie 5.000 de persoane. 

Laurenţiu Neculaescu, președinte AFM: Nu au fost probleme cu aplicaţia. Totul a funcţionat foarte bine. 

Buget epuizat în aproape 10 minute

Pe acelaşi subiect

N-a fost chiar aşa, spun cei care au sperat că vor prinde un loc în programul finanţat de stat. 

Corina: Cu 10 minute înainte am tot aşteptat deschiderea programului. La şi 7 minute încă nu apărea secţiunea pentru fotovoltaice. La şi 11 minute deja nu puteam să mă mai înscriu. Am rămas foarte dezamăgită. 

Corina Murafa, expert energie: Este extrem de bizar. Suntem ţara în care cheltuim banul public după un singur criteriu: cât de iute este degetul arătător în a face click. 

Până pe 26 iunie vor trebuie să se înscrie în program locuitorii din toate regiunile ţării. 87.000 de români ar trebui să-şi poată monta panouri fotovoltaice. Oricum, să devii prosumator prin Casa Verde şi să primeşti de la stat cei 20.000 de lei a devenit o cursă contra-cronometru. 

Laurenţiu Neculaescu, președinte AFM: Dacă mai rămân fonduri, cel mai probabil, până la sfârşitul anului, vom redeschide sesiunea pentru fondurile rămase. Până la finalul acestui an, toţi cei care aplică vor începe instalarea sistemelor. 

Asta dacă au cu cine să monteze panourile. 

Sergiu Bazarciuc, CEO firmă panouri fotovoltaice: Deja este o supracerere şi firmele care sunt active nu mai fac faţă. 

Lipsă de angajaţi în domeniu

Sergiu este CEO-ul unei companii care instalează panouri. Anul trecut avea 40 de angajaţi, acum a ajuns la o sută. Şi tot nu sunt de ajuns pentru a onora toate comenzile. 

Sergiu Bazarciuc, CEO firmă panouri fotovoltaice: Tot timpul căutăm angajaţi. Piaţa e una foarte efervescentă. 

De aproximativ 20.000 de angajaţi mai are nevoie România în domeniul fotovoltaic şi eolian. Numai că specialiştii se găsesc greu. 

"Facultăţile, liceele, nu formează astfel de cadre"

Iulian Ţuţui, angajat firmă fotovoltaice: Am terminat în domeniul ingineriei electrice, am continuat cu un master în energii regenerabile. Am luat toţi paşii...de la partea de service, reparat invertoare. Am ajuns să coordonez o echipă de ingineri şi tehnicieni. 

Corina Murafa, expert energie: Facultăţile din România, liceele tehnologice nu formează astfel de cadre. Nu există cursuri derulate prin fonduri publice de tip AJOFM.

Statul vrea să mai lanseze un program pentru instalarea de fotovoltaice, prin fonduri europene. Voucherele vor fi mai mari, 25.000 de lei, dar deocamdată nu se ştie când va începe programul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Domeniul în care mai e nevoie de încă 20.000 de angajaţi. CEO: "Tot timpul căutăm. Piaţa e foarte efervescentă"