Video Cum a uitat Octavian de grija facturilor la energie, după ce a cheltuit 6.000 de euro. "Acum nu mai plătesc nimic"
A mai rămas doar o zi până la startul unuia dintre cele mai aşteptate programe finanţate de stat: Casa Verde Fotovoltaice. Aproape 90.000 de români vor primi bani ca să-şi producă singuri o parte din energia electrică pe care o consumă. Înscrierile se vor face pe fiecare regiune în parte, iar autorităţile promit că nu vor fi blocaje.
Octavian şi-a montat anul trecut panouri fotovoltaice. Sistemul instalat are o capacitate de 8 kWh. 6.000 de euro a cheltuit, dar a uitat de grija facturilor de energie. "Acum nu mai plătesc nimic. Panourile produc mai mult decât e necesarul casei. Dacă eu am un consum la 400 de kWh pe lună, ele au luni în care produc de două ori sau chiar de două ori şi ceva mai mult decât consumul meu lunar", spune Octavian Popescu, prosumator.
Înscrieri în programul Casa Verde Fotovoltaice
Statul vine în sprijinul celor care vor să devină prosumatori. Şi lansează o nouă etapă a programului Casa Verde Fotovoltaice. "De pe 19 mai, de la ora 10, se vor putea înscrie cei care locuiesc în zona Bucureşti-Ilfov. Trei zile au la dispoziţie pentru a face acest lucru. Tot trei zile sunt dedicate fiecărei regiuni în parte. Mai apoi, fiecare va trebui să-şi aleagă un instalator. Foarte important: e nevoie ca dosarul să fie aprobat de instalator şi de AFM", explică Mădălina Chiţac, reporter Observator.
"Solicitanţii nu au nevoie decât de câteva minute din timpul lor şi de cele patru documente în format PDF. Cartea de identitate, extrasul de carte funciară, cartificatul fiscal care atestă lipsa datoriilor la bugetul de stat şi certificatul fiscal care atestă lipsa datoriilor la bugetul local", a declarat Tánczos Barna, ministrul Mediului.
Statul oferă 20.000 de lei românilor
"Este despre primul venit, primul servit. Într-un interval de 90-120 de zile vor putea începe instalările prin programul casa verde fotovoltaice", a precizat Dan Tudose, firmă panouri fotovoltaice.
Statul oferă fiecărui beneficiar suma de 20.000 de lei pentru un sistem de 3 kWh. "O casă de 80-120 de metri pătraţi, cu încălzire cu gaze, poate să-şi asigure 80% din necesarul de energie cu un sistem de 3kWh. Produce, în medie, 3.6-4 MWh pe an. Asta înseamnă un consum de 300 de kWh pe lună", adaugă Dan Tudose, firmă panouri fotovoltaice.
Contribuţia minimă a celor care aplică e de 2.000 de lei. Dacă vrem un sistem cu o capacitate mai mare, plătim mai mult. Dar merită, mai ales că investiţia se recuperează în scurt timp. "Principala motivaţie este legată de reducere facturii de energie. Mai ales având în vedere că am trecut printr-o criză a preţurilor la energie", crede Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.
Buget de 1,7 miliarde de lei
Bugetul programului Casa Verde e de 1,7 miliarde de lei, bani din care s-ar putea instala 87.000 de sisteme fotovoltaice. Statul se aşteaptă ca, în urma programului Casa Verde din acest an, să ajungem la 140.000 de prosumatori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰