Video Economia României creşte cu 0,2%, cea a Bulgariei cu 3%. Explicaţia lui Iancu Guda: "Poate să urmeze un haos"
România merge cu frâna trasă! Incertitudinea politică și lipsa deciziilor clare blochează economia. În primul trimestru al anului, PIB-ul a stagnat, investițiile și consumul scad, iar bugetul devine tot mai fragil. Experţii avertizează: dacă România îşi schimbă direcţia, riscă să piardă tot.
- Iranul a lansat noi atacuri asupra Israelului. IDF controlează cerul Teheranului, susţine Netanyahu
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
În primele trei luni din acest an, economia a crescut cu doar 0,2% față de aceeași perioadă a anului trecut şi a stagnat faţă de trimestrul anterior. În comparaţie, Bulgaria a crescut cu peste 3 la sută, iar Polonia, cu aproape 4 procente.
Economia României stagnează
"Economia României nu mai are motoare de creştere nici din consum, nici din investiţii. Consumul frânează puternic. Oamenii nu mai au salarii atât de mari, în creştere fată de preţuri. Pe de altă parte, oamenii nu mai au încredere, nu mai avem predictibilitate. Investitorii nu mai găsesc în România o oază de încredere şi investiţiile străine directe au scăzut cu 15 la sută în primul trimestru. Poate să urmeze un haos dacă mergem pe varianta izolaţionistă", spune Iancu Guda, specialist economic Observator.
Şi contextul internațional este complicat: Germania, principalul nostru partener comercial, nu mai crește, iar politicile incerte ale administrației Trump alimentează temeri la nivel global. În plus, bugetul României este în derivă!
- Cămătar din Craiova, prins în flagrant când încasa o dobândă de 8.000 de lei de la o victimă. A fost arestat
- Horoscop 18 iunie mai 2025. Zodia care se va bucura de o nouă oportunitate în carieră
- Horoscop 17 iunie mai 2025. O zodie ar putea avea probleme financiare
- Horoscop săptămânal Peşti 16-20 iunie 2025
- Horoscop săptămânal Vărsător 16-20 iunie 2025
După doar patru luni, deficitul bugetar a urcat deja la aproape 3% din PIB. Dacă ritmul actual se menține, la final de an am putea vedea un deficit de 8-9% față de ținta oficială, care e de 7%.
Ca să ținem deficitul sub control, statul ar putea crește taxele. Măsurile fiscale, deşi necesare, ar frâna însă și mai mult economia.
"Singurul semnal de optimism ar fi acela că dacă viitorul Guvern este mai serios şi mai competent decât au fost ultimele Guverne, atunci ar putea să se ţină de cuvânt şi să reducă pic cu pic acest deficit. Iar banii europeni ar fi atraşi ca să ne căptuşim această gaură imensă pe care o avem", spune Bogdan Glăvan, analist economic.
Presiune e şi pe rate. Indicele ROBOR a crescut din nou, din cauza deprecierii leului.
"În principiu, nu există premise pentru scădere. Dobânzile vor continua să fie ridicate, având în vedere că întotdeauna rata dobânzii cuprinde o primă de risc. Dacă se accentuează instabilitatea politică, instabilitatea economică, dobânzile vor fi inevitabil ridicate", a declarat Gabriel Mursa, profesor de economie.
Vineri, Banca Naţională este aşteptată să anunţe noua dobândă de referinţă, cea de care depind indicii ROBOR și IRCC.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰