Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXCLUSIV: Mecanismul prin care mii de alimente românești se vor ieftini chiar și cu 20%. Măsurile pregătite de Guvern

Zeci de mii de alimente româneşti s-ar putea ieftini şi cu 20 la sută, anunţă în exclusivitate pentru Observator ministrul Agriculturii. Va fi o consecinţă a limitării adaosului comercial pentru produse autohtone, plafonare care ar putea fi adoptă de Guvern şi Parlament luna viitoare. 

de Florentina Lazăr

la 25.08.2024 , 19:38

Adaosul comercial ar putea fi plafonat la 20% la toate produsele fabricate în România, chiar dacă materia primă vine din import.  Acum poate depăşi 40%.

"Toate produsele care sunt procesate în România, Vorbim despre mii, zeci de mii de produse. Plafonarea produselor procesate în România este necesară pentru că avem o lege valabilă până la 31 decembrie 2024, care a produs efecte şi indicele preţurilor de consum arată o scădere la 35% şi în continuare ne dorim că românii să plătească în magazinele de retail preţurile corecte la alimentele româneşti", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Iaurtul de băut care acum costa 13 lei s-ar putea ieftini cu 3 lei din toamnă, iar cașcavalul va costa mai puțin cu 3 lei și 50 de bani. Și mezelurile produse în România sunt vizate de noua măsură. Prețul ar putea fi cu 2,5 lei mai mic.

Vezi și

Producătorii propun ca măsura să se aplice doar pentru alimentele care conţin ingrediente din România

Pe acelaşi subiect

"Nu poate fi românesc un produs care are ingrediente din afara României. Cu atât mai mult cu cât pot să fie ingrediente din Liban, din Turcia, din Egipt, state care, după ştiinţa mea, nu au niciun fel de verificare a calităţii", a declarat Bibiana Stanciulov, producător de magiun. 

8 din 10 produse alimentare româneşti sunt mai ieftine decât cele din import, dar comercianţii le pun adaosuri mari. 

Când va intra în vigoare noua măsură, mărfurile producătorilor români nu vor putea fi scoase de la vânzare, dacă au preţ mai mic decât cele importate.

Retailerii care nu se conformează ar putea fi amendaţi cu 5% din cifra de afaceri

"60% din produsele din acest magazin sunt produse procesate în Romania. Creştem preţul la alte produse. Produsele din import vor fi mult mai scumpe după introducerea acestei măsuri", a spus Gabriel Sandu, proprietar de lanţ de magazine alimentare. 

"Probabil ar duce la mutarea producţiei din România în alte ţări din Uniunea Europeană. sau doar la importuri din UE a diverselor produse alimentare. O soluţie pentru a scădea preţul e creşterea competiţiei, nu oprirea competiţiei", a fost de părere Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Vânzările alimentelor de bază au crescut cu până la 50% după plafonarea adaosului comercial. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Ştiri economice » EXCLUSIV: Mecanismul prin care mii de alimente românești se vor ieftini chiar și cu 20%. Măsurile pregătite de Guvern