Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Şoferii, "pedepsiţi" la RCA în funcţie de ce oraş stau. În Iaşi, asigurările sunt cu 70% mai ieftine decât în Bucureşti

Tarifele RCA se schimbă de la un oraş la altul. Şoferii din Bucureşti şi Ilfov vor plăti aproape dublu pentru asigurările auto obligatorii. Autorităţile spun că nu ar trebui să ne îngrijorăm - tarifele sunt orientative şi, în plus, există plafonare. Datele arată, însă, că, în ciuda plafonării, poliţele tot s-au scumpit.

de Mădălina Chiţac

la 23.07.2024 , 20:41

În Bucureşti şi Ilfov circulă aproape 20% dintre maşinile din România. Şi accidentele sunt mai multe în aceste zone decât în restul ţării. Aceasta este explicaţia pentru tarifele de referinţă majorate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

"Bucureştiul, din păcate, se dovedeşte a fi o zonă în care se întâmplă mult mai mult evenimente. Bucureştiul are o frecvenţă mult mai mare. Avem 6,2%", spune Sorin Mititelu, Vicepreședintele ASF.

Cât au de plătit şoferii bucureşteni

Vezi și

Un şofer sub 30 de ani din Bucureşti, care conduce o maşină cu motor mic are de plătit, conform noilor tarife, cel puţin 3.200 de lei. Cu peste 70% mai mult decât în cazul unui şofer din Iaşi.

Pe acelaşi subiect

La categoria de vârstă 31 - 40 de ani, o poliţă pentru Capitală şi Ilfov costă de la aproape 2.000 de lei în sus, dublu faţă de restul judeţelor.

Acestea sunt doar tarifele de referinţă. Companiile de asigurare plusează în multe cazuri, recunosc chiar şefii ASF.

"În piaţă, pe anumite segmente, să fie practicate tarife mult mai mari decât avem pe tariful de referinţă. Atunci când vezi tarife triple faţă de tariful de referinţă este o situaţie de anormalitate", mai  spune Sorin Mititelu, Vicepreședintele ASF.

În teorie, şoferii ar trebui ca, până în septembrie, să fie protejaţi de plafonarea RCA. În practică însă.

În ciuda plafonării, asigurările obligatorii tot s-au scumpit. Numai în primele 3 luni ale acestui an, vorbim despre o creştere de 18%, în comparaţie cu anul trecut, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, astfel că prima medie RCA ajuns la 1.386 de lei.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » Şoferii, "pedepsiţi" la RCA în funcţie de ce oraş stau. În Iaşi, asigurările sunt cu 70% mai ieftine decât în Bucureşti