Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXCLUSIV. Primele decizii cu pensiile recalculate. Măriri de 2.000 de lei la unii români

Observator a obţinut, în exclusivitate, primele decizii de majorare a pensiilor, care vor ajunge săptămâna viitoare la destinatari. Măririle ajung şi la 2.000 de lei. Avem şi un caz concret. După aproape 40 de ani de muncă, un bărbat din Bucureşti va primi peste 5.500 de lei lunar.

de Florentina Lazăr

la 08.08.2024 , 19:34

Peste 5.000 de dosare sunt analizate zilnic la Casa de Pensii a Sectorului 5 din Capitală şi trimise la Poştă. Din cei peste 61.000 de pensionari din sector, mai mult de 56.000 au deja pensia recalculată.

Cu cât se măresc pensiile

"Se lucrează peste program, se lucrează şi în ture astfel încât până la final de săptămână să finalizăm acest proces de recalculare. Adică aceste decizii să fie trimise către Poşta Română, urmând ca până la 1 septembrie aceste decizii să ajungă la destinatarul final. Acest plic trebuie să ajungă personal la pensionar, deci în perioada următoare pensionarii trebuie să stea la domiciliu", spune Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii.

Vezi și

Peste 3 milioane de vârstnici vor avea parte de majorări între 1% şi peste 90%, în funcţie de istoricul profesional şi stagiile de cotizare.

Pe acelaşi subiect

"Un pensionar din Sectorul 5, vorbim despre o pensie în plată de 3.637 de lei care corespunde unui stagiu de cotizare de 47 ani. Respectiva persoană primeşte puncte de stabilitate. De la 3.637 ajungem la 5.605 lei, rezultând o creştere de aproape 2.000 de lei", adaugă Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii.

Bonusuri pentru anii lucraţi în plus

Cei care au cotizat mai mult de 25 de ani se vor bucura de majorări substanţiale - primesc bonusuri pentru fiecare an lucrat în plus. Creşteri consistente vor fi, însă, şi în cazul seniorilor pensionaţi înainte de 2011 şi care nu au beneficiat de indice de corecţie.

Caz concret: un pensionar din Bucureşti, cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, şi o pensie puţin peste 4.000 lei, va primi din septembrie o majorare de aproape 1.900 lei. Şi va încasa lunar 5.930 lei.

Nerăbdători, unii pensionari şi-au calculat singuri majorarea şi aşteaptă să vadă dacă au socotit corect. "Am 41 de ani de vechime, să vedem. Ar trebui să-mi dea în loc de 2.800 vreo 3.900, sperăm", spune un pensionar.

Noua lege va rezolva diferenţele mari dintre pensii, promite secretarul de stat Marius Stanciu. "Majoritatea inechităţilor din prezent sunt din cauza faptului că a fost acel indice de corecţie şi utilizarea stagiilor complete diferite, la bărbaţi 35, la femei în funcţie de anul naşterii", a declarat Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii.

De la 1 ianuarie pensiile cresc, din nou, cu cel puţin 10%.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme. ...

Întrebarea zilei
Aţi dus flori sau alte cadouri în prima zi de şcoală?
Observator » Ştiri economice » EXCLUSIV. Primele decizii cu pensiile recalculate. Măriri de 2.000 de lei la unii români