Video Experiment Observator. Cât economisim dacă scoatem TV-ul din priză când plecăm de acasă: "Este un consumator invizibil"
Facturile la curent sunt "electrizante", iar autorităţile ati vayut vor sa ne dea un exemplu cum sa facem economii. Să mai stingem câte un bec şi o să se vadă diferenţa. Lucru adevărat, dar care ne va salva doar câţiva lei pe lună. Şi dacă vă întrebaţi cum să procedaţi ca să merte sacrificiul, un experiment Observator vă poate fi de ajutor. De exemplu, funcţia de stand by a televizoarelor vă creşte consumul cu 10%?
Un televizor smart, care este oprit, dar lăsat în priză, consumă în continuare. La fel şi un cuptor cu microunde, de exemplu. Ca să facă economie, Constanţa Preda nu uită de ele atunci când pleacă de acasă.
Cât economisim dacă scoatem TV-ul din priză când plecăm de acasă
Constanţa, casnică: Plec de acasă. Uitaţi-vă că le-am scos din priză. Cuptorul cu microunde, televizorul. Sper la 50%, să stiţi. Adică din punctul meu de vedere, efortul pentru mine şi membri familiei este mare.
Alin Stan, reporter Observator: Un televizor cu o diagonală de 81 de cm consumă aproximativ 40 de watti în momentul în care este pornit. Dacă îl stingem, avem un consum de peste 10 watti.
- Cum face Guvernul economie la energie: stinge lumina în instituţii şi înlocuieşte becurile cu filament. Pentru...
- Atenţie! Compensarea facturilor la curent se face pe consumul mediu de anul trecut. Cele două situaţii de care...
- UE vrea 140 de miliarde de euro din taxe pe energie. Preţul energiei non-gaz, plafonat la 180 de euro/MWh. Ce taxă...
Un român se uită în medie 4 ore pe zi la televizor, iar în rest dispozitivul este lăsat în stand by. În timp ce stă în priză, acesta consumă 200 de watti pe zi. Asta înseamnă 6 kwh pe lună. Dacă-l scoatem din prinză, facem o economie de aproape 11 lei la factură. Cu preţul plafonat, economia e de 5 lei.
Dacă adunăm toate dispozitivele nefolosite, dar în priză, pe care le avem în casă, costurile urcă între 5 şi 10%. Spre exemplu, la o factură lunară de 300 de lei, putem economisi în jur de 15 lei, la preţ neplafonat.
Mihai Nicuţ, expert energie: Să scoatem echipamentele electronice din priză atunci când nu le folosim. Consumul tuturor echipamentelor, fie că vorbim de televizioare, de calculatoare, de laptop-uri, mai ales de încărcătoarele de telefon care consumă chiar şi în modul stand by, atunci când nu le folosim, iar acesta poate fi de peste 5% din consumul unei case.
Un alt mod în care putem face economie este să reglăm temperatura frigiderului, în funcţie de anotimp.
Constanţa, casnică: În loc să-l mai ţinem la temperatură scăzută, că deja nu mai este foarte cald afară, îi creştem temperatura. Automat nu va mai fi atâta consum. De la 1 grad, trebuie să trecem la 6, va fi ideal pentru frigider din momentul acesta.
Un frigider consumă în medie peste 6 watti în momentul în care este conectat la sursa de enegie electrică, însă valoarea poate creşte în funcţie de dispozitiv, dar şi de temperatura la care este reglat.
Alte sfaturi pe care specialiştii consultaţi de Observator le au pentru o factură mai mică? Mașina de spălat trebuie încărcată la maximum, niciodată doar pe jumătate. Iar dacă hainele nu sunt prea murdare, să selectăm un program de scurtă durată, la 30 de grade.
De asemenea, setarea corectă a centralei termice ne-ar putea tăia semnificativ din costuri. Temperatura apei din calorifere trebuie să fie de 70 de grade, în cazul centralelor convenţionale, şi de 55-57 de grade Celsius, atunci când avem instalate sisteme de încălzire cu condensaţie.
Şeful de la Energie insistă că economia începe cu becul.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Primul lucru recomandat este schimbarea becurilor. Schimbarea electrocasnicelor cu unele eficiente care au clasă A+. Mai am şi panouri fotovoltaice.
Cele mai mari facturi de anul acesta au venit pe luna august. Din cauza temperaturilor ridicate, aerele condiţionate au mers mai multe ore, iar mulţi consumatori au depăşit plafonul de 300 de kilowatti. De la 1 septembrie, limita până la care statul acordă plafonarea este de 255 de kilowatti pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰