Antena Meniu Search
x

Video Experţii anunţă că vine o criză economică majoră. Românii încep să simtă deja efectele recesiunii

Suntem în cea mai grea perioadă economică de la Revoluţie încoace, iar lucrurile nu arată deloc bine în analizele experţilor. Simţim deja efectele recesiunii, deşi mulţi se feresc să vorbească despre asta sau o spun mai mult în şoaptă. De la producţie şi investiţii - până la puterea de cumpărare a românilor, toţi indicatorii arată că trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 13.04.2022, 19:48

Vezi și

O nouă criză economică bate la uşă. Banca Naţională atrage atenţia că economia ar putea să fie deja în scădere.

Adrian Vasilescu, Consilierul Guvernatorului BNR: Noi putem să fim în recesiune şi să nu avem încă confirmarea pentru că nu sunt gata calculele. A început pandemia care a avut un puternic impact asupra economiei, în general, şi a produs o criză economică care încă nu s-a încheiat. 

De la recesiune până la criză mai este un singur pas, iar condiţiile par deja îndeplinite.

Dan Suciu, Purtător de cuvânt BNR: Preţurile carburanţilor rămân o ameninţare principală la nivel extern şi primă îngrijorare. A doua ţine de perturbarea pieţelor alimentare şi creşterea preţurilor pe produsele alimentare. Există o doză mare de necunoscut în privinţa evoluţiei anului agricol.

Pe acelaşi subiect

Toţii aceşti factori se adaugă la problemele create de pandemie.

Valentina Saygo, Consultant fiscal: Dacă am suferit în pandemie, în momentul de faţă vom avea nişte consecinţe mult mai grave din punct de vedere economic.

Reporter: Urmează o criză economică în adevăratul sens al cuvântului?

Valentina Saygo, Consultant fiscal:  Mai mult ca sigur. 

În 2008, criza a pornit din sistemul bancar şi a lovit în plin sectorul imobiliar. Acum, tabloul arată complet diferit. Toţi românii simt povara unui trai mai scump. Inflaţia a atins deja recordul ultimilor 18 ani.

Valentina Saygo, Consultant fiscal: Vedem că se acutizează criza alimentară şi costurile pentru materiile prime pentru industria alimentară. 

Reporter: Ce o să se întâmple de acum încolo?

Valentina Saygo, Consultant fiscal: N-o să fie simplu şi n-o să fie uşor. Deja este greu, deja simţim inflaţia din plin, deja vedem măsurile anunţate de Guvern care nu vor face altceva decât să crească inflaţia. 

România, tot mai aproape de o nouă criză

O inflaţie care afectează direct nivelul de trai

Greta Neagu, Reporter Observator: Anul trecut, un român a avut, în medie, de cheltuială, undeva la 620 de euro pe lună, potrivit unei analize. Suma este cu 50 la sută mai mică faţă de media europeană. Însă, atenţie, doar 10 judeţe din ţara noastră au avut o putere de cumpărare egală sau mai mare raportat la această medie naţională. Restul, aproape 30 de judeţe sunt mai sărace, iar puterea de cumpărare ajunge şi la 350 de euro, pe lună. 

Cetăţeni: - Toţi simtim, toţi am simţit-o, ce să facem, cu cine să ne certăm.

- Da sigur toate s-a scumpit atat de mult incat nu mai tinem pasul deja taote au laut-o razna, toate preturile in raport cu salariul. 

- Nu prea suntem pregatiti, cred ca nimeni din tara asta nu e pregatit de asa ceva.

Valentina Saygo, Consultant fiscal: Oamenii sunt speriaţi, oamenii sunt debusolaţi, oamenii sunt şocaţi de ceea ce se întâmplă. Sunt cu sufletul la gură. Vom traversa cu greu această criză. Din păcate. 

Preţurile cresc în toată lumea.

Mircea Coşea, profesor de economie: Criza există, dar ea se va accentua, pentru că au apărut semnale negative în ţările importante ale umii care dau tonul. Cea mai mare inflaţie care s-a întregistrat în SUA, Marea Britania

În doar trei luni, Banca Mondială a redus la jumătate estimarea de creştere a economiei României, până la 1,9% în acest an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Experţii anunţă că vine o criză economică majoră. Românii încep să simtă deja efectele recesiunii