Antena Meniu Search
x

Video Afacerea de 7.500 de euro pe care Vlăduţ a închis-o după 5 ani. Acum, s-a angajat la un restaurant

Extaz şi agonie. 2022 a adus un nou record: peste 150.000 de businessuri nou înfiinţate. La fel de adevărat este că micile afaceri, care au înghiţit ani de eforturi şi bani importanţi, au fost decimate anul trecut. Mai mult de 65.000 de firme au fost radiate în primele 11 luni, cu 10% mai multe decât în aceeași perioadă din 2021. Cele mai multe au fost din comerţ, servicii şi industria prelucrătoare.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 26.01.2023, 15:50

Vezi și

Când şi-a deschis magazinul din Bucureşti, în Apărătorii Patriei, Vlăduţ Văduva a mizat pe arome şi statistici. Vindea cafea, cu gândul că nu are cum să iasă în pierdere, de vreme ce un român cumpără peste două kilograme de boabe pe an, şi vinuri - nu avea dubii că este loc de câştig. A investit 7.500 de euro în afacerea lui. Din păcate pentru el, a tras oblonul după numai cinci ani. "În ultima vreme făceam o vânzare de 300 de lei pe zi. Ne târâiam de pe o zi pe alta, adică ce câştigam trebuia să plătim taxele către stat, chirie, utilităţi şi cam atât", spune Vlăduţ Văduva, fost antreprenor.

A renunţat la afacere şi s-a angajat la un restaurant. "Merge, nu merge, iei salariu"

Acum, în locul magazinului său este o florărie, iar Vlad s-a angajat la un restaurant. "E mai OK angajat. Merge treaba, nu merge, iei salariu", mărturiseşte Vlăduţ Văduva, fost antreprenor. Nu are de gând să mai deschidă o afacere pe viitor.

Tudor Maxim, alt antreprenor din Capitală, a încercat să răzbească cu opt afaceri în domenii diferite, printre care o terasă, un skybar, o agenţie de publicitate, un hostel și un spaţiu de birouri. Nu toate au mers. În ultimii ani a fost nevoit să închidă unele din ele şi să se reprofileze. "În 18 ani de zile de antreprenoriat, cel mai nasol, cel puţin pentru mine, e să îţi pierzi echipa pe care ai construit-o în foarte mulţi ani, cu mare greutate", este de părere Tudor Maxim, antreprenor. 

Pe acelaşi subiect

Micile afaceri se închid pe bandă rulantă

Cele mai puţine firme au fost radiate în Ialomiţa, Covasna şi Călăraşi.Cele mai multe, aproape un sfert din total, în Bucureşti, Cluj şi Constanţa, conform datelor din Registrul Comerţului.

"În Capitală, între Piața Alba Iulia și Piaţa Muncii, patronii micilor afaceri au tras obloanele. Toate domeniile au fost afectate. Au fost închise o băcănie, o măcelărie, două magazine de îmbrăcăminte, o florărie, dar şi un salon de înfrumuseţare. În total, e o distanţă de 1 kilometru și jumătate. Sunt peste 10 firme care și-au încheiat activitatea. În schimb, lanțurile de supermarketuri sunt deschise și au profit", arată Florentina Lazăr, reporter Observator.

"Creşterea preţurilor, majorarea ratelor de dobândă, taxe şi impozite suplimentare, toate acestea duc spre deznodământul pe care îl vedem, închiderea foarte multor companii", a subliniat Radu Soviani, analist economic. 

Există şi poveşti de succes

Există, însă, şi exemple de succes. Liviu Vieru a deschis acum şase ani o agenţie de marketing şi evenimente, iar în timpul pandemiei, primul restauraunt, care s-a transformat într-un hub cultural. "Ne-am lovit de momente în care trebuia să închidem. Inflaţie galopantă. Acolo se întâmplă undeva, 6 zile din 7, evenimente de la teatru: Maia Morgenstein, stand-up, concerte, că a fost Iris, că a fost Trooper. Succesul a fost dat de oamenii pe care i-am întâlnit pe parcurs", crede Liviu Vieru, antreprenor.

Antreprenorul a preluat, mai apoi, un club în Centrul Vechi al Bucureştiului, iar anul trecut a deschis încă două restaurante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Afacerea de 7.500 de euro pe care Vlăduţ a închis-o după 5 ani. Acum, s-a angajat la un restaurant