Antena Meniu Search
x

Factura la curent ar putea scadea cu 5%, din august

Ministrul Energiei, Constantin Nita, a declarat ca factura la energie electrica pentru consumatorii casnici ar trebui sa scada cu un procent cuprins intre cinci si 10%, incepand cu luna august

Acest lucru se datoreaza legii care amana acordarea unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie din surse regenerabile. Modificarea tarifelor la energie nu este, totusi, in sarcina ministrului Constantin Nita, institutia cu atributii in acest sens fiind ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei).

Potrivit explicatiilor presedintelui ANRE. Nicolae Havrilet, scaderea facturii la electricitate ar putea fi posibila doar din august, si doar cu 5%. „Odata cu aplicarea ordonantei care amana acordarea unor certificate verzi, suma platita de romani pentru ele, si care este inscrisa in factura la energie electrica, va scadea. Iar acest lucru se va vedea la factura pe iulie”.

In prezent, ordonanta care prevede ca producatorilor de energie din surse regenerabile sa li se taie din certificatele verzi pe care le primesc este in dezbatere in Parlament. Ca sa produca efecte, mai trebuie si acordul al Comisiei Europene.

Astfel, centralele eoliene vor primi in perioada iulie 2013 - decembrie 2017 doar un certificat verde, fata de doua acum, iar cele fotovoltaice vor primi trei certificate verzi, fata de sase. Toate certificatele verzi taiate se vor acorda dupa 2018.

Foto: Intact Images

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Factura la curent ar putea scadea cu 5%, din august